• Vaynet.net, Türkçe içerikli genel forum sitesi ve eğlenceli paylaşım sitesi olarak kullanıcılara keyifli ve etkileşim dolu bir forum deneyimi sunuyor. Forum sitemizde merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilir ve bildiğiniz konularda da diğer forum üyelerimize yardımcı olabilirsiniz.

    Foruma katılmak için BURAYA TIKLAYIN

William Golding Kimdir? | İngiliz Yazar

bernkastel

Forum Üyesi
Katılım
28 Tem 2023
Mesajlar
31
Puanları
0
Cinsiyet
wznuaG2.png


Sir William Gerald Golding (d. 19 Eylül 1911 - ö. 19 Haziran 1993) İngiliz roman yazarı ve şair.
forumadasi.com
Yaşamı
1911 yılında Cornwall'de doğdu. Oxford Üniversitesini bitirdi. 1934'te Poems yayınlandı. 1954'te Sineklerin Tanrısı kitabıyla, Nobel Edebiyat ödülüne hak kazanmıştır. Romanın mahiyeti, alegorik olmasıdır. Mezkur kitapta, belirli mefhumların kavranmasını sağlamıştır. Bu kitabından sonra yayınlanan kitapları (özellikle Piramit) çok daha güçlü bir edebi yapıya sahip olmasına rağmen aynı etkiyi yaratmadı. 1980'de Rites of the Passage adlı eseriyle Man Booker Ödülü'nü aldı. 1983'te İsveç Akademisi "Gerçekle söylenceyi ustaca birleştiren, insanın ruhsal ve fiziksel boyutlarını derinlemesine inceleyen romancı bu yılın ödülüne layık görüldü" diyerek Nobel Edebiyat Ödülü'nü William Golding'e verdi. O dönemde İngiliz yazar John Fowles, Golding için "En iyi İngiliz yazar" demiştir. 1988'de "Sir" unvanını alan Golding, 1993'te ardında yarım kalmış bir roman bırakarak (The Double Tongue) kalp yetmezliğinden öldü.

Kariyeri

Başarılı yazar

Halen Bishop Wordsworth's School'da öğretmenlik yaparken, 1951'de Golding, başlangıçta Strangers from Within adlı romanın bir müsveddesini yazmaya başladı. Eylül 1953'te, diğer yedi yayıncı tarafından reddedildikten sonra, Golding, Faber ve Faber'a bir el yazması gönderdi ve başlangıçta okuyucuları Jan Perkins tarafından reddedildi ve bunu "Saçma ve sıkıcı. Anlamsız" olarak nitelendirdi. Ancak kitabı, firmada yeni bir editör olan Charles Monteith tarafından desteklendi. Monteith metinde bazı değişiklikler istedi ve roman Eylül 1954'te Sineklerin Tanrısı olarak yayınlandı.

1958'de Salisbury'den yakındaki Bowerchalke'ye taşındıktan sonra, köylü ve yürüyüş arkadaşı James Lovelock ile tanıştı. İkili, Lovelock'un Dünya gezegeninin canlı maddesinin tek bir organizma gibi işlev gördüğü hipotezini tartıştı ve Golding, bu hipoteze Yunan mitolojisinde Dünya'nın kişileştirilmesi ve Titanların annesi olan Gaia'nın adını vermeyi önerdi. Yayıncılık başarısı, Golding'in 1961'de Bishop Wordsworth's School'daki öğretim görevinden istifa etmesini mümkün kıldı ve o akademik yılı Amerika Birleşik Devletleri'nde Roanoke, Virginia yakınlarındaki Hollins College'da (şimdi Hollins Üniversitesi) yazar olarak geçirdi.

Golding, 1979'da Karanlığın Görünürlüğü için James Tait Black Memorial Ödülü'nü ve 1980'de Booker Geçiş Ayinleri Ödülü'nü kazandı. 1983'te Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü ve Oxford Ulusal Biyografi Sözlüğü'ne göre "beklenmedik ve hatta tartışmalı seçim".

1988'de Golding, Şövalye Lisans olarak atandı. Eylül 1993'te, beklenmedik ölümünden sadece birkaç ay sonra, Golding'in varlığının vadedildiği ve hevesle beklendiği Fransa'da Birinci Uluslararası William Golding Konferansı düzenlendi.

Kurgu yazarı
İlk romanı Sineklerin Efendisi (1954; film, 1963 ve 1990; Nigel Williams tarafından uyarlanan oyun, 1995), tropik bir adada mahsur kalan bir grup çocuğu, kurtarılmadan önce kanunsuz ve giderek vahşi bir yaşama doğru inişini anlatır. The Inheritors (1955) "yeni insanları" (genelde Homo sapiens sapiens ile tanımlanır), daha nazik bir ırka (genellikle Neandertallerle tanımlanır) karşı hile ve şiddetle galip gelir. 1956 tarihli Pincher Martin romanı boğulan bir denizcinin düşüncelerini kaydeder. Free Fall (1959) seçim özgürlüğü konusunu araştırıyor. Romanın anlatıcısı, bir Alman esir kampında İkinci Dünya Savaşı askeri, sorgulamaya ve hücre hapsine dayanır. Bu olaylardan sonra ve deneyimlerini hatırlarken, yaptığı seçimlere dönüp bakar ve kendi kararlarını verme özgürlüğünü tam olarak nerede kaybettiğinin izini sürmeye çalışır. The Spire (1964), bir Orta Çağ katedralinin (genellikle Salisbury Katedrali olduğu varsayılır) tepesindeki inanılmayacak kadar büyük bir kulenin inşasını (ve neredeyse çökmesini) takip eder. Roman, cinsel şehvet, dini şevk ve kuruntu fikirlerini ve Orta Çağ İngiltere'sindeki Kilisenin gücünü, hem manevi özlemi hem de dünyevi kibiri simgeleyen başlık kulesiyle araştırıyor.

Golding'in 1967 romanı Piramit, kısmen Golding'in büyüdüğü Marlborough'a dayanan küçük bir İngiliz kasabasında ortak bir ortama sahip üç bağlantılı hikâyeden oluşur. Akrep Tanrısı (1971), ilki eski bir Mısır mahkemesinde geçen ('Akrep Tanrısı'); ikincisi, tarih öncesi bir Afrikalı avcı-toplayıcı grubunu ('Clonk, Clonk'); ve üçüncüsü bir Roma imparatorunun mahkemesinde ("Olağanüstü Elçi"). Bunların sonuncusu, ilk olarak 1956'da yayınlandı, Golding tarafından 1958'de The Brass Butterfly adlı bir oyun haline getirildi. 1971'den 1979'a kadar Golding hiçbir roman yayınlamadı. Bu dönemden sonra, Darkness Visible'ı (1979) yayınladı: terörizm, pedofili ve Blitz'deki bir yangından sağ kurtulan ve doğaüstü güçlere sahip görünen gizemli bir figürü içeren bir hikâye. 1980'de Golding, on dokuzuncu yüzyılın başlarında Avustralya'ya yaptığı bir yolculukla ilgili romanlarından ilki olan Rites of Passage'ı yayınladı. Roman 1980'de Booker Ödülü'nü kazandı ve Golding bu başarıyı Close Quarters (1987) ve Fire Down Down (1989) ile takip etti ve daha sonra To the Ends of the Earth başlıklı bir cilt olarak yayınlanan 'deniz üçlemesini' tamamladı. Üç hikâye daha sonra BBC için Benedict Cumberbatch'ın oynadığı bir mini diziye uyarlandı. 1984'te The Paper Men'i yayımladı: Bir romancı ile onun biyografisini yazacak olan kişi arasındaki mücadelelerin bir anlatımı.

Sineklerin Tanrısı romanı tartışmasız Golding'in en ünlü kitabıdır. Modern bir klasik olarak kabul edilen kitap, bugün dünyanın dört bir yanındaki okullarda okunuyor.

Eserleri
  • Poems (1934)
  • Sineklerin Tanrısı (Lord of the Flies, 1954)
  • The Inheritors (1955)
  • Pincher Martin (1956)
  • The Brass Butterfly (1958)
  • Free Fall (1959)
  • Kule (The Spire, 1964)
  • The Hot Gates (1965)
  • Piramit (The Pyramid, 1967)
  • The Scorpion God (1971)
  • Darkness Visible (1979)
  • A Moving Target (1982)
  • The Paper Men (1984)
  • An Egyptian Journal (1985)
  • Deniz Üçlemesi (To the Ends of the Earth)
  • Geçiş Ayinleri (Rites of Passage, 1980)
  • Yan Yana (Close Quarters, 1987)
  • Aşağıdaki Yangın (Fire Down Below, 1989)
  • Çatal Dil (The Double Tongue, 1996)
 

Genel Forum

Türkçe Forum Siteleri

İnternette bilgi paylaşımı ve tartışma ortamı arayanlar için forum siteleri uzun yıllardır popüler bir tercih olmuştur. Her yaştan ve ilgi alanından kullanıcıya hitap eden genel forum siteleri, teknoloji, oyun, kültür ve daha pek çok konuda geniş içerik sunmaktadır. Bu platformlar, katılımcıların hem öğrenme hem de eğlenceli vakit geçirme ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Genel Forum Sitesi

İnternette Türkçe forumlar üzerinden içerik paylaşmak, dil bariyerini ortadan kaldırarak yerel kültüre uygun bir deneyim sunar. Türkçe forum siteleri, kullanıcıların bilgiye kolayca ulaşabileceği, aynı zamanda sosyal ve eğlenceli paylaşımlar yapabileceği platformlar oluşturur. Türkiye'deki internet kullanıcıları için bu forumlar, ilgi çekici konularda derinlemesine sohbetler sunar.

Genel Forum Siteleri

Günlük hayatın stresinden uzaklaşmak isteyenler için eğlenceli forumlar, keyifli bir alternatif sunar. Farklı hobilere ve ilgi alanlarına yönelik içeriklerle dolu olan bu forum paylaşım siteleri, kullanıcılarına samimi bir ortamda vakit geçirme fırsatı sunarken, aynı zamanda yeni insanlarla tanışma imkanı da sağlar. Eğlenceli paylaşımlar ve interaktif etkinliklerle dolu olan bu platformlar, hem öğrenmeyi hem de keyifli vakit geçirmeyi bir arada sunar.

İnternette yeni bir topluluk arayan ya da bilgi alışverişi yapmak isteyenler için genel forum siteleri harika bir başlangıç noktasıdır. Geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eden Türkçe forumlar, herkesin ilgisini çekecek konularla doludur. Siz de bu platformlara katılarak, kendi ilgi alanlarınıza uygun başlıklarda sohbetlere katılabilir ve katkıda bulunabilirsiniz. 

Not : Lütfen Çekim Paylaşım Forumları için sitemizi kullanmayın.