Rümeysa
Forum Üyesi
- Katılım
- 22 Eyl 2022
- Mesajlar
- 1,349
- Puanları
- 0
Yüzde 17'si afet bölgesinde
Türkiye genelinde toplam 208 üniversite bulunuyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar'ın verdiği bilgiye göre açıköğretim hariç 4 milyon 187 bin öğrencinin toplam 376 bin 770'i depremden etkilenen 11 ilde kayıtlı. Dolayısıyla bölgede bulunan üniversiteler, örgün öğrencilerin yüzde 9'una ev sahipliği yapıyor. 11 ilde ikametleri olup Türkiye'nin başka illerinde eğitim alan 299 bin 397 önlisans ve lisans düzeyinde öğrenci var. Bu öğrencilerin yoğun olarak öğrenim gördüğü illere bakıldığında İstanbul'da 40 bin 334, Ankara'da 22 bin 303, Mersin'de 17 bin 647, İzmir'de 14 bin 764, Konya'da 10 bin 538 öğrencinin olduğu görülüyor. Bölgede ikametgahı olan veya eğitim alan toplam 631 bin 430 öğrenci var. Bu bilgiler ışığında Türkiye'deki örgün önlisans ve lisans öğrencilerinin yüzde 17,5'inin ya bölgede ikamet ettiği ya da eğitim aldığı anlaşılıyor.
Tam sayı açıklanmadı
Özvar, yaptığı açıklamada, 11 ildeki ön incelemeler sonucunda, çoğu kampüste yıkılan bina olmadığını, çok az sayıda ağır hasarlı binanın bulunduğunu kaydetmişti ve vefat eden öğrenci sayısıyla ilgili net bir bilgi vermemişti. Bölgede yer alan çoğu üniversite de yaşanan yıkıcı afet nedeniyle öğrencilerinin durumuyla ilgili bir bilgi paylaşamadı. Ancak yaşamını yitiren öğrenci ve akademik personel sayısının yüksek olduğu tahmin ediliyor. Deprem bölgesi dışında illerde yer alan üniversiteler ise vefat eden öğrenci sayılarıyla ilgili gün gün bilgi paylaşmaya devam ediyor. Yaptığımız incelemelere göre en çok kayıp veren üniversiteler şöyle: İskenderun Teknik Üniversitesi 42; Sağlık Bilimleri Üniversitesi 21; Akdeniz Üniversitesi 18; Ankara Üniversitesi 17; Hacettepe Üniversitesi 17; Harran Üniversitesi 17; Dicle Üniversitesi 15; Dokuz Eylül Üniversitesi 15; Hasan Kalyoncu Üniversitesi 15; Kilis 7 Aralık Üniversitesi 13; Yozgat Bozok Üniversitesi 13; Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi 13; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 12, Gümüşhane Üniversitesi 12; Ege Üniversitesi 11; Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi 11; Pamukkale Üniversitesi 11; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 10; Gazi Üniversitesi 10, İstanbul Beykent Üniversitesi 10.
'İsimleri yaşatılsın!'
Hem depremin hem de yaşamını yitiren yüzlerce üniversite öğrencisinin isimlerinin hafızalardan silinmemesi için farklı öneriler dile getiriliyor. Bu öğrencilerin isimlerinin üniversitelerin kütüphanelerinin okuma salonlarına verilmesi ya da depremde önemi daha da anlaşılan alanların bulunduğu fakültelerin girişlerine asılması öneriler arasında. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de depremde hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Elif Nur Şeyma Dalhançer'in adının verildiği Malatya Beydağı Konteyner kentinde kurulan okulu, öğrencinin ailesiyle birlikte ziyaret etti.
Öğrencilerden gelen talep üzerine harekete geçen Yıldız Teknik Üniversitesi ise depremde yaşama veda eden 7.
Devami...