Haftalık çalışma saatlerinin indirilmesi yönünde çalışmalar olduğu söylentileri bir kez daha gündeme geldi. Çalışma hayatının temel mevzuatı olan 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 20 yıl önce yasalaştığına dikkati çeken TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, Orta Vadeli Program'daki önemli konular arasında güvenceli esneklik ile yeni nesil çalışma modellerinin yaygınlaştırılmasının da bulunduğunu anımsatmıştı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın çalışma saatlerine yönelik açıklamaları ardından vatandaşlar mesai saatlerinde bir değişiklik olup olmayacağını merak ediyor. Bakan Işıkhan, esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracaklarını, sosyal güvenlik mevzuatını da yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getireceklerini söylemişti.
“ÇALIŞMA SAATLERİNİ YENİDEN DÜZENLEMEK ZORUNDAYIZ”
Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de Mayıs ayında yaptığı bir açıklamasında, Haftalık 45 saat olan çalışma süresinin kısaltılması gerektiğini belirterek, "Çalışma saatlerini yeniden düzenlemek zorundayız" demişti. Bilgin açıklamasında, “"Bu 8 saat talebinin olduğu dönem hepimizin bildiği gibi sanayi çağının başladığı dönemdi. Herhalde araya giren bu teknolojik değişimle, bu teknolojik devrimle işçilerin, emekçilerin, hizmet sektöründe çalışan emekçilerin ürettikleri değer, ürettikleri ürün, ürettikleri hizmet katlanarak artmıştır. Bunun için artık günümüzde tartışılması gereken, bu 1 Mayıslarda tartışılması gereken ilk şey çalışma sürelerinin halen sanayi çağının başlangıcında talep edilen 8 saat civarında kalması olabilir mi? Elbette açıkça olamaz. Dolayısıyla biz Türkler de çalışma hayatımızı modernize ederek çalışma sürelerinin yeniden daha insani şartlarda, emeğin verimliliğini birim verimliliğindeki artışı dikkate alarak yeniden düzenlemek durumundayız.” şeklinde konuşmuştu.
TÜRKİYE'DEKİ MESAİ SAATLERİ YASAL OLARAK KAÇ?
Türkiye'de ise 1936 tarihli İş Yasası ile çalışma süresi günde 8, haftada 48 saat olarak belirlenmiştir. 2003 tarihli, hala yürürlükte olan İş Yasası'na göre de Türkiye'de haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bu yasaya göre bir yılda bir işçiye en fazla 270 saat fazla çalışma yaptırılabilir
Misafirler için gizlenen link, görmek için
Giriş yap veya üye ol.