• Vaynet.net, Türkçe içerikli genel forum sitesi ve eğlenceli paylaşım sitesi olarak kullanıcılara keyifli ve etkileşim dolu bir forum deneyimi sunuyor. Forum sitemizde merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilir ve bildiğiniz konularda da diğer forum üyelerimize yardımcı olabilirsiniz.

    Foruma katılmak için BURAYA TIKLAYIN

Tufan ve Neksus: Peki şimdi ne olacak?

Nurhak

Forum Üyesi
Katılım
11 Eyl 2023
Mesajlar
2,091
Puanları
16
İnsan denen canlı türünün dünya gezegenindeki serüvenlerini anlatan Sapiens kitaplarıyla tanınan antropolog-tarihçi Yuval Noah Harari’nin Neksus adlı kitabını öncelikle ve özel bir ilgiyle okudum. Özel bir ilgiyle, çünkü benim uzmanlık alanımı, yani iletişimi kapsıyor ve hayalgücü ile beslenen “bilgi ağları” kura kura insanlığın nerelere geldiğini anlatıyor.

İlişkili bir konuda benim kitabım Dijital Tufan üç ay kadar önce yayınlanmıştı. Harari’nin çok satacağı belli olan kitabının Ingilizcesi’nin gelmesini bekliyordum; devir sürat devri, sıcağı sıcağına Türkçesi çıka geldi.

Çanakkale’de bir kitapçıda bulup hemen okumaya başladım. Korktuğuma uğramadım, çevirisi iyi çıktı.

Tam 460 sayfa. Bilgi dolu ama Harari bazen kendisini kaptırıp İbrani mitolojisi gibi ezoterik konularda uzun gösteri uçuşları yapıyor. Oysa buna ihtiyacı yok, bazı nedenlerle akademik çevrelerde eleştirilse de, okuru garanti.

DİJİTAL TUFAN

Benim kitapçık ise 80 sayfa. Bile bile kısa tuttum, lafı uzatmadım. Homo süper communicatus’un, yani “akıllı telefon”unu peşinde koşturan çağcıl biçarenin, uzun kitaplar okumaya vakti olmadığını biliyoruz. İnsanlığı enformasyon selleri altında bırakan büyük dijital tufan buna fırsat vermiyor.

Sudan çıktığında nefes alacağı zaman dar!

Rastlantıya bakın ki, İsrailli ünlü yazarın orta adı Noah, yani Nuh. Tufan denince akla gelen de Nuh tufanı. Anladığıma göre Zerdüşt dininden sonra ortaya çıkan üç büyük dinde de anlatılıyormuş. Tanrı, kullarına kızıp 40 gün 40 gece yağmur yağdırdığı yetmiyormuş gibi her yeri delip su fışkırtıyormuş. Niyeti onlara ceza vermekmiş.

Neyse ki, en sonunda ufak bir gemi gönderip kimilerini kurtarıyormuş.

Neksus’un yazarı Noah’da gidişat konusunda endişeli, azgın sellerde boğulmamak için ne yapılması gerektiğini anlatmaya çalışıyor.

Ben de, naçizane, kısacık kitabımda bu sellerden en çok etkilenen bir kesimin, iletişimcilerin neler yapması gerektiğini dile getiriyorum. İletişimciler hem koyun hem çoban durumundalar!

Benimkisi gemi değil, olsa olsa bir “tahlisiye” sandalı!

YENİ ENFORMASYON DÜZENİ

Harari’nin ile bir çok konuda aynı görüşteyiz: Susamayız! Hem ileti üreticileri hem de tüketicileri olarak bize ulaşan enformasyon ve bilgi konusunda çok daha eleştirel olmalıyız. Bunu bir hayat tarzı haline getirmeliyiz.

Bilgi ağlarını, onları üretenleri, dağıtanları çok daha iyi tanımalıyız. Neyi niçin yaptıklarını sorgulamalıyız. Bunu sağlayacak mesleki ve kamusal kurumlar ve kaynaklar oluşturulmalıyız. Yeni ve kapsayıcı bir iletişim etiğinin evrensel olarak yürürlüğe konmasına destek olmalıyız.

Dikkat ediniz, yasaklayıcı değil, düzenleyici, doğrulayıcı adımlardan sözediyorum. Şu anda insanlığı saran enformasyon kirliliği hava kirliliğinden çok daha vahim bir tehlikedir. Umursamazlık edemeyiz.

Dijital sellerle beslenen popülistler Batı demokrasilerinde geleneksel güvenilir kurumları kasıtlı olarak tahrip ettiler. Kurumlarının sağlamlığı ile övünen ABD’nin perişan durumuna bakın. Ne medya kaldı, ne Yüksek Mahkeme, ne Kongre, ne üniversiteler…

İnsanların güveneceği kurum kalmamışsa kendilerini güvencede hissetmeleri mümkün mü?

YA TÜRKİYE?

Türkiye ABD’den bile kötü durumda. Siyasal İslamcı popülistler, FETÖ ile birlikte, rakip olarak gördükleri tüm güvenilen kurumları çökerttiler. Ne siyaset, ne diyanet, ne ticaret, ne askeriye, ne hariciye, ne adliye, ne ilmiyeye güvenimiz kaldı.

Yıktılar ve onların yerine güvenilen kurumlar koyamadılar.

Nihilizme açılan bir boşluktayız.

İnanç vadederek geldiler. Temelleri yıktılar. Türkiye hiçbir zaman bu kadar inançsız olmamıştı.

Ya Yapay Zeka? Bir çare olabilir mi? Harari bu konuda da kaygılı. Bu bıçağın da iki yanı da kesiyor!

Başka bir yazıda değiniriz.

 

Genel Forum

Türkçe Forum Siteleri

İnternette bilgi paylaşımı ve tartışma ortamı arayanlar için forum siteleri uzun yıllardır popüler bir tercih olmuştur. Her yaştan ve ilgi alanından kullanıcıya hitap eden genel forum siteleri, teknoloji, oyun, kültür ve daha pek çok konuda geniş içerik sunmaktadır. Bu platformlar, katılımcıların hem öğrenme hem de eğlenceli vakit geçirme ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Genel Forum Sitesi

İnternette Türkçe forumlar üzerinden içerik paylaşmak, dil bariyerini ortadan kaldırarak yerel kültüre uygun bir deneyim sunar. Türkçe forum siteleri, kullanıcıların bilgiye kolayca ulaşabileceği, aynı zamanda sosyal ve eğlenceli paylaşımlar yapabileceği platformlar oluşturur. Türkiye'deki internet kullanıcıları için bu forumlar, ilgi çekici konularda derinlemesine sohbetler sunar.

Genel Forum Siteleri

Günlük hayatın stresinden uzaklaşmak isteyenler için eğlenceli forumlar, keyifli bir alternatif sunar. Farklı hobilere ve ilgi alanlarına yönelik içeriklerle dolu olan bu forum paylaşım siteleri, kullanıcılarına samimi bir ortamda vakit geçirme fırsatı sunarken, aynı zamanda yeni insanlarla tanışma imkanı da sağlar. Eğlenceli paylaşımlar ve interaktif etkinliklerle dolu olan bu platformlar, hem öğrenmeyi hem de keyifli vakit geçirmeyi bir arada sunar.

İnternette yeni bir topluluk arayan ya da bilgi alışverişi yapmak isteyenler için genel forum siteleri harika bir başlangıç noktasıdır. Geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eden Türkçe forumlar, herkesin ilgisini çekecek konularla doludur. Siz de bu platformlara katılarak, kendi ilgi alanlarınıza uygun başlıklarda sohbetlere katılabilir ve katkıda bulunabilirsiniz. 

Not : Lütfen Çekim Paylaşım Forumları için sitemizi kullanmayın.