• Vaynet.net, Türkçe içerikli genel forum sitesi ve eğlenceli paylaşım sitesi olarak kullanıcılara keyifli ve etkileşim dolu bir forum deneyimi sunuyor. Forum sitemizde merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilir ve bildiğiniz konularda da diğer forum üyelerimize yardımcı olabilirsiniz.

    Foruma katılmak için BURAYA TIKLAYIN

Titan'da son durum: Arama alanı genişletildi, zaman daralıyor

Mircx

Forum Üyesi
Katılım
12 Ara 2022
Mesajlar
3,403
Puanları
0
OZw7N59yEUy_mV7ubjyQaQ.jpg
Titanik'i ziyaret ederken iletişimi kesilen Titan denizaltısından Pazar gününden beri haber alınamıyor.* ABD Sahil Güvenliği, tinanik enkazı yakınlarında bazı enkaz parçaları bulunduğunu duyurudu. Kurtarma çalışmaları sürerken denizaltındaki oksijenin 14.08'de biteceği tahmin edilmişti. Bu süre geçildi. İşte son ayrıntılar...

Titanik'in enkazı yakınlarında kayıp bir denizaltıyı arama çalışmaları, gemideki beş kişi için oksijenin tükenmesinin beklendiği zamanın aşılmasının ardından kritik bir dönemece girdi. Ancak yetkililer, uzak Kuzey Atlantik'i taramaya devam edeceklerini açıkladı. ABD Sahil Güvenliği, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Kanada'ya ait bir gemiden okyanus tabanına indirilen uzaktan kumandalı bir aracın Titanik yakınlarında bir "enkaz alanı" keşfettiğini ve uzmanların "enkazı araştırdığını" belirtti. Fransız araştırma gemisinden bir başka robot da 6,7 metrelik Titan denizaltısının izlerini aramak üzere deniz dibine doğru dalışa gönderildi. ABD merkezli OceanGate tarafından işletilen minibüs büyüklüğündeki Titan Expeditions, Pazar günü sabah iki saatlik bir inişe başladı. Ancak, kısa süre destek gemisiyle irtibatı kaybetti. Denizaltı 96 saatlik hava ile yola çıkmıştı. Bu da oksijenin bugün 14.08 itirabiyle tükendiği anlamına geliyor. Kurtarma ekipleri ve Titan'da bulunan beş kişinin yakınları, ABD Sahil Güvenliği'nini* Kanada arama uçaklarının o Salı günü erken saatlerde sonar şamandıraları kullanarak denizaltı sesleri kaydettiğini açıklamasıyla umutlandı. Ancak seslerin tespit edildiği yerlerde arama yapan uzaktan kumandalı sualtı araçları sonuç vermedi ve yetkililer seslerin Titan'dan kaynaklanmamış olabileceği konusunda uyarıda bulundu. ABD Sahil Güvenlik Tümamirali John Mauger, NBC'ye yaptığı açıklamada arama çalışmalarının gün boyunca devam edeceğini söyledi.

g6TbeMrAw02hyJ7dlgZVyw.jpg
DENİZALTIYI TASARLAYAN MÜHENDİSTEN AÇIKLAMA Allum, "Bana öyle geliyor ki denizaltının basınçlı gövdesi sağlam, ancak güçten kesilmiş. Böyle bir durumda Titan'ın yeniden yüzeye çıkmak için otomatik olarak ağırlıkları düşürmüş olması muhtemeldir." diye konuştu.* Allum, denizaltının acil bir durumda ağırlıklarını serbest bırakması gerektiğini, ancak basınçlı gövdenin kısmen su almasının geminin yüzeye çıkmasını engelleyebileceğini belirterek,*"Basınç gövdesinde su varsa, bu oldukça büyük bir hacimdir. Düşme ağırlıkları genellikle o kadar büyük değildir ve gemiyi dipte tutan da bu olabilir. Bu aynı zamanda, eğer yolcular yarı su basmış bir basınçlı gövdede oturuyorlarsa, bunun da felaket olabileceği anlamına gelir. Hipotermik hale gelebilirler. CO2 temizleyici sistemlerin ıslak olmaları halinde ne kadar iyi çalışacaklarını bilmiyorum." dedi.* HİPOKSİ NEDİR? Diğer taraftan, Titanik batığını ziyaret etmiş olan Avustralyalı ekstrem tıp uzmanı Dr. Glenn Singleman, oksijen eksikliği ve karbondioksit birikiminin kayıp denizaltıdaki insanlar için endişe verici olduğunu aktardı: "Oksijen akışınızı kontrol etmeli, karbondioksiti ve su buharını uzaklaştırmalısınız. Bunlar kontrol etmeniz gereken iç ortamla ilgili üç şeydir. Dördüncü şey ise sıcaklık. Kayıp denizaltının olduğu yerde su sıcaklığı 0 ila 1C arasında değişiyor." dedi. Karbondioksit birikimini önlemek için denizaltıların, genellikle soda kirecinden yapılan ve havadaki CO2'yi gideren "temizleyiciler" ile donatıldığı ifade eden* Singleman, "Sorun şu ki, bir süre sonra bir doygunluk noktasına ulaşıyorsunuz ve soda kirecini değiştirmeniz gerekiyor. Havadaki CO2 içeriği milyonda yaklaşık 400 parçadır. Arttıkça, hiperventilasyonun geliştirirsiniz, başınız ağrır.*Havadaki oksijen seviyesinin düşmesi, vücut dokularının yeterli beslenmeden mahrum kaldığı hipoksiye neden olabilir. 10 ve daha düşük oksijen konsantrasyonları bilinç kaybı ve ölümle sonuçlanabilir." dedi.

Singleman, Titan'ın ilk 96 saatlik oksijen tedarikinin, ortalama bir insanın ortalama bir metabolik hızda oksijen tüketimine dayanan bir rakam olduğunu sözlerine ekledi: "İnsanların zor bir durumun stresine nasıl tepki vereceği konusunda hiçbir fikrimiz yok. Bazı insanlar stresle birlikte metabolizma hızlarını artırabilir, bazı insanlar ise rahatlayıp uyumaya çalışarak metabolizma hızlarını düşürebilir."

DERİN OKYANUS NASIL BİR YER? Titanik, donma sıcaklıkları ve sürekli karanlığıyla bilinen "gece yarısı bölgesi" adı verilen bir bölgede yer alıyor. Sert ve acımasız bir ortam olan derin okyanus, dünyadaki yaşamdan çok uzaya benziyor. Titan'da daha önceki*keşif*gezilerine katılan insanlar, okyanus tabanına çarpmadan önce zifiri karanlık koşullarda iki saatten fazla alçalmayı tarif ediyor. Denizaltının ışıkları, ona sınırlı bir görüş alanı sunuyor, ancak birkaç metreden öteye gitmiyor. İlk müdahale ekipleri, arama devam ederken artık bu koşullarla mücadele etmek zorunda kalacak. TİTAN'IN ÖZELLİKLERİ NELER? Son derece küçük bir denizaltı olan Titan 670 cm. uzunluğunda, 280 cm. genişliğinde ve 250 cm yüksekliğinde. Bu kadar küçük olması nedeniyle yolcuları yerde oturmak zorunda kalıyor. Bu tip deniz araçları, denizaltıların aksine, sınırlı güçle hareket edebiliyor. Bir destek gemisinden denize bırakılıyor ve geri güverteye çekiliyor. Titan bir*oyun*konsolu kumandasıyla kontrol ediliyor. TİTANİK, KUZEY ATLANTİK'İN SULARINA GÖMÜLMÜŞTÜ

Ru3POAEhXUC5OK3FtbSfxg.jpg
"Asla batmayacağı" iddia edilen lüks yolcu gemisi Titanik, 10 Nisan 1912'de 2 bin 224 yolcu ve mürettebatla New York'a gitmek üzere İngiltere'nin Southampton kentinden yola çıkmıştı. Gemi, 15 Nisan 1912'de bir buz dağına çarptıktan sonra Kuzey Atlantik'in sularına gömülmüştü. Kazada 1500'den fazla kişi yaşamını yitirmişti, bunlardan bazıları buz gibi soğuk sularda donarak can vermişti. Gemide sadece 1178 kişiye yetecek kadar filika bulunuyordu. Birkaç saat sonra kaza yerine ulaşan Carpathia gemisi 710 kişiyi kurtarmıştı. Çok sayıda romana ve filme konu Titanik'in enkazı, 1985'te Newfoundland bölgesinin 645 kilometre açığında deniz bilimci Robert Ballard tarafından bulunmuştu. 1987-2004 yıllarında yapılan dalışlarda, batıktan çok sayıda eşya çıkarılmıştı.
 

Genel Forum

Türkçe Forum Siteleri

İnternette bilgi paylaşımı ve tartışma ortamı arayanlar için forum siteleri uzun yıllardır popüler bir tercih olmuştur. Her yaştan ve ilgi alanından kullanıcıya hitap eden genel forum siteleri, teknoloji, oyun, kültür ve daha pek çok konuda geniş içerik sunmaktadır. Bu platformlar, katılımcıların hem öğrenme hem de eğlenceli vakit geçirme ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Genel Forum Sitesi

İnternette Türkçe forumlar üzerinden içerik paylaşmak, dil bariyerini ortadan kaldırarak yerel kültüre uygun bir deneyim sunar. Türkçe forum siteleri, kullanıcıların bilgiye kolayca ulaşabileceği, aynı zamanda sosyal ve eğlenceli paylaşımlar yapabileceği platformlar oluşturur. Türkiye'deki internet kullanıcıları için bu forumlar, ilgi çekici konularda derinlemesine sohbetler sunar.

Genel Forum Siteleri

Günlük hayatın stresinden uzaklaşmak isteyenler için eğlenceli forumlar, keyifli bir alternatif sunar. Farklı hobilere ve ilgi alanlarına yönelik içeriklerle dolu olan bu forum paylaşım siteleri, kullanıcılarına samimi bir ortamda vakit geçirme fırsatı sunarken, aynı zamanda yeni insanlarla tanışma imkanı da sağlar. Eğlenceli paylaşımlar ve interaktif etkinliklerle dolu olan bu platformlar, hem öğrenmeyi hem de keyifli vakit geçirmeyi bir arada sunar.

İnternette yeni bir topluluk arayan ya da bilgi alışverişi yapmak isteyenler için genel forum siteleri harika bir başlangıç noktasıdır. Geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eden Türkçe forumlar, herkesin ilgisini çekecek konularla doludur. Siz de bu platformlara katılarak, kendi ilgi alanlarınıza uygun başlıklarda sohbetlere katılabilir ve katkıda bulunabilirsiniz. 

Not : Lütfen Çekim Paylaşım Forumları için sitemizi kullanmayın.