Mircx
Forum Üyesi
- Katılım
- 12 Ara 2022
- Mesajlar
- 3,403
- Puanları
- 0
Suriye, üyeliğinin askıya alınmasından bu yana ilk kez Arap Birliği zirvesine katıldı. Arap Birliği Liderler Zirvesi, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlendi. Arap Birliği, iç savaş nedeniyle 2011'de Suriye'nin üyeliğini askıya almıştı. Üye ülkeler Suriye'nin birliğe dönmesi konusunda 7 Mayıs'ta anlaşmaya vardı. Bu yılki zirveye, Suudi Arabistan'ın daveti üzerine Suriye Devlet Başkanı Esad da katıldı.Esad, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından oldukça sıcak karşılandı. İkili el sıkışırken görüntülendi. Veliaht prensin, fotoğraf çektirmeden önce esad'a samimi şekilde sarılması dikkat çekti. Arap birliği liderleri zirveden önce aile fotoğrafı çektirdi, ardından toplantıya geçti. Esad, yıllarca muhalif gruplara silah dahil her türlü desteği sağlayan Arap ülkelerinin liderleriyle aynı masaya oturdu. Veliaht Prens Selman, zirvede yaptığı konuşmada, " Arap Ligi'ne geri dönmesinin Suriye'de 'istikrara' yol açmasını umuyoruz." dedi.
ESAD: TARİHİ BİR FIRSAT Zirvede konuşan Suriye Devlet Başkanı Esad ise "Zirvenin bölgesel sorunları dış müdahale olmadan çözmek için tarihi bir fırsat olduğunu" söyledi. Arap devletleri, daha yakın ilişkiler karşılığında Esad'dan Suriye'nin uyuşturucu ticaretini dizginlemesini ve Suriye'den kaçan milyonlarca mültecinin geri dönmesini istiyor. Suriye'nin Arap Birliği'ne yeniden kabulünün,, Esad'ın on yılı aşkın süredir yaşadığı dışlanmışlığın sona erdiğinin güçlü bir işareti olduğu belirtiliyor. Zirveye Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de katıldı. Üye ülkelerden Ukrayna'nın barış formülünü desteklemesini istedi. Veliaht Prensi Muhammed bin Aelman ise Riyad'ın Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söyledi.
KATAR ŞAM İLE İKİLİ İLİŞKİ KURMAYACAK Suriye'nin birliğe yeniden katılması konusunda özellikle Katar'ın çekinceleri bulunuyordu. Ancak son dönemde Katar bunlardan vazgeçti. Suriye'nin Arap Birliği'ne yeniden dahil edilmesine engel olmayacağını duyurdu. Ancak Şam ile ikili ilişki kurmayacağını bildirdi. Katar'ın bu kararı diplomasi alanında geri planda kalarak, Suudi Arabistan başta olmak üzere komşu ülkelerle ilişkilerine öncelik vermeyi istediğinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor.
Suriye'de yönetim karşıtı gösterilerin iç savaşa dönüşmesinin ardından Beşşar Esad uluslararası toplumdan izole edilmişti. Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Esad'ı devirmeyi hedefleyen muhalif gruplara destek vermeye başlamıştı. Ancak Esad yöretimi İran ve Rusya'nın desteğiyle ülkesinde kontrolü büyük ölçüde yeniden sağladı. Muhaliflere karşı zafer elde etti Sahada durumun değişmeiyle Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, E sad yönetimiyle ilişkilerini yeniden geliştirmek için adımlar atmaya başladı. Bu sürecin sonunda Suriye Arap Birliği'ne yeniden dahil oluyor. ABD ise insan hakları ihlaleriyle suçladığı Suriye'nin Arap Birliği'ne dahil edilmesine sıcak bakmıyor. Ancak bu konuda çok sert bir tutum takınmaktan da kaçınıyor. Suriye'deki iç savaşta yüz binlerce kişi yaşamını yitirdi, milyonlarca kişi evlerini terketmek zorunda kaldı. Esad yönetimi şimdi Arap ülkelerinin desteğiyle ülkesini yeniden inşaa etmeyi planlıyor.