Son 24 saatte Antalya, Bingöl, Malatya ve Diyarbakır'da 4'ten büyük depremler meydana geldi. Peki bu depremler ne anlama geliyor? İşte deprem uzmanlarının değerlendirmeleri...
Türkiye, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmaya çalışırken son 24 saatteki sarsıntılar korkuya neden oldu.
DİYARBAKIRDiyarbakır'ın Hani ilçesinde saat 15.25'te 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. ANTALYA Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde dün saat 16.16'da 4,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.Gazipaşa'ya 99,07 kilometre mesafede meydana gelen deprem, yerin 12,44 kilometre derinliğinde kaydedildi. Kıyı kesiminde hissedilen deprem, kısa süreli paniğe neden oldu.
MALATYA Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde dün akşam saat 20.48'de 5,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çevre illerden de hissedilen deprem, paniğe neden oldu. BİNGÖL Bingöl ili Karlıova ilçesinde sabaha karşı saat 04.55'te 4.3 büyüklüğünde ve yerin 7.43 kilometre derinliğinde bir deprem meydana geldi.
Deprem uzmanları 11 ili vuran depremin artçısı olduğuna ve bir süre devam edebileceğine işaret etti.İşte uzman değerlendirmeleri...
NTV yayınına bağlanan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "4 depramin de anlamı farklı. MalatyaAdaki deprem Doğu Anadolu fayının üzerine gelmiyor. Yeni bir fay. Bildiğimiz 5 üzerinde depremm oluşturabilecek fay sayısı 500'dü, bunu güncellememiz lazım. Arap levhası ve Anadolu levhasının çarpışması sonucu Türkiye'deki fay zonlarında hareketlenme oldu. Daha önce deprem olmayan yerlerde de deprem olmaya başladı." dedi.
Bingöl, Diyarbakır ve Antalya'daki depremlerini de yorumlayan Ersoy, "Bingöl Karlıova Türkiye için çok önemli bir nokta. Kuzey*Anadolu Fay Hattı ile Doğu Anadollu Fay Hattı'nın buluşma noktası. Diyarbakır'daki artçı bir deprem değil. Çok dillendirmediğimiz bir fay hattında meydana geldi. Antalya'da tarih içerisinde önemli depremler olmamış. Zaman zaman bu bölgede de depremler oluyor" değerlendirmesinde bulundu.
NTV yayınına bağlanan Okan Tüysüz* de depremi, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin neden olduğu artçılardan biri olduğunu ve bölgedeki artçıların devam etmesini beklediklerini söyledi. "EN AZ BİR YIL DEVAM EDER" "En az 1 yıl süreyle bu tür depremleri yaşayacağız." uyarısını da yapan Tüysüz, hazırlıklı olunmasını ve panik yapılmamasını belirtti.
"PİK YAPAN ARTÇILAR OLAÐAN" Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir de artçı deprem sınıfında değerlendirilebileceğini açıkladı. Sözbilir, "Artçı depremlerin sıklığı ve büyüklüğü her ne kadar zaman içinde azalarak devam etse de bazen 6'ya varabilecek büyüklükte pik yapacak şekilde artçı depremlerin yaşanması olağandır." dedi. Sözbilir bu depremlerin özellikle kırılan fayların uç kısımlarını temsil eden Yeşilyurt ve Göksun güneybatısında, Çelikhan-Pütürge arasındaki bölgede, Antakya güneyinde gelişebileceği bilgisini verdi.
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Malatya'daki depremler sonrası Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Kuvvetle muhtemeldir ki öncü depremi İkizce depreminin öncüsüdür. Bu deprem fayları MTA haritasında yoktur. Yeni fay?" ifadelerini kullandı.
Daha önce uyarıda bulunduğunu da hatırlatan Naci Görür, "2 Ağustos tarihinde Erzurum depremini değerlendirirken benzer depremler Bitlis-Zagros bindirme kuşağı üzerinde olursa şaşırmam demiştim çünkü bölgenin 6 Şubat depremlerinden sonra sıkıştığını söylemiştim." diyerek 4,2 büyüklüğündeki Diyarbakır Kaledibi-Hani depremini işaret etti.