• Vaynet.net, Türkçe içerikli genel forum sitesi ve eğlenceli paylaşım sitesi olarak kullanıcılara keyifli ve etkileşim dolu bir forum deneyimi sunuyor. Forum sitemizde merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilir ve bildiğiniz konularda da diğer forum üyelerimize yardımcı olabilirsiniz.

    Foruma katılmak için BURAYA TIKLAYIN

Onüçüncü Kabile’nin Sırrı

Nurhak

Forum Üyesi
Katılım
11 Eyl 2023
Mesajlar
2,140
Puanları
16
Sert ve soğuk kuzey rüzgarı, Volga’nın çamurlu sularını dalga dalga köpüklendirdi. Keskin ıslıklar çalarak tehlikeli burgaçlar yaptıktan sonra, nehrin ortasındaki küçük adacığın tam ortasına kurulmuş görkemli beyaz çadırın altın kuşaklı eteklerini havalandırdı. Yüzlerce kişinin sessizce ayakta dikildiği büyük çadırdaki tahtta oturan adam, çadırı dolduran kalabalığa baktı. Sonra omuzlarına kadar uzanan saçlarını ve enikonu kırlaşmış sakallarını karıştırarak, düşünmeye devam etti.

Derinlerden gelen boğuk bir davul sesi duyuldu. Çocuk yaşta İstanbul’a gönderilerek Bizanslı din adamlarından eğitim alan bir Papaz, Hazar lisanında kısa bir dua okudu. ‘Atamis kim kökta sen’ diye başladığı duayı, ‘barça barça imandan bisni kuthargil’ diye bitirdi. Buhara’dan gelmiş olan Müslüman din adamı da yine Hazarca olarak Kuran’dan bir sure aktardı. Son olarak tahtın yanına gelen Haham da ‘Avinu Malkenu’dan uzunca bir bölümü seslendirdi.

Sonra Hazar Hakanı Ubaca ile üç yardımcısı, ordu komutanları ve üç kutsal dinin temsilcisi, görkemli otağın gözlerden uzak bir bölmesine çekilip, hararetli bir tartışmaya daldılar. Saatler sonra döndüler. Hakan, altın ve değerli taşlarla süslü tahta oturdu. Töre gereği, çadırı dolduran insanların yüzlerine hiç bakmadan, gözlerini çadırın tepesine dikti ve hafif bir sesle konuştu: ‘Biz kararımızı verdik ve bundan böyle Hazarların inancı, Musa Yalvaç’ın inancı yani Musevilik olacaktır’.

Soğuk ve nemli rüzgar, çadırı dolduranların kürklerine daha sıkı sarılmalarına yol açtı. Volga üzerindeki adayı karadaki Hazar İmparatorluğu Başkenti İdil’e bağlayan köprülerde nöbet değiştiren Hazar, Bulgar ve Avar askerlerinin konuşmaları ve silah şakırtıları duyuldu. Sekizinci yüz yılın soğuk bir akşamında, döneminin en güçlü devletlerinden biri olan Hazar İmparatorluğu, Musevi dinine böylece geçiverdi.

Kısa bir süre sonra Batı Avrupa’da Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu’nun kurucusu Charlemagne’ın imparatorluk tacını giydiği tarihlerde, Avrupa’nın doğusunda, Kafkasya ile Volga arasında Hazar İmparatorluğu adı altında tanınan çok güçlü bir Musevi Devleti hüküm sürüyor olacaktı…


Hastalığın kemirdiği vücudu bir deri bir kemik kalmış olan yaşlı adam, Parkinson hastalığı nedeniyle şiddetle titreyen elini, yanındaki koltukta oturmakta olan kadının elinin üzerine koydu. Kahverengi lekelerle kaplı, damarları fırlamış eli, kadının beyaz elinin üzerine yavaşça kapandı. Sevgiyle birbirlerine baktılar. Adam fısıltılı bir sesle ‘kararın kesin mi’ diye sordu. Kadın gülümseyerek, gözlerini kırpıştırmakla yetindi.

Kadın koltuktan kalktı. Çok güçlü uyku ilacıyla dolu bir kavanozu avucuna boşalttı. Hepsini birden ağzına attı ve bir bardak suyun yardımıyla tümünü yuttu. Sonra bir kez daha aynı şeyi yaptı. Gözlerinde garip bir pırıltı belirmişti. Kavanoz ve suyla, koltukta oturan yaşlı adamın yanına geldi. Sevgiyle gülümseyerek birbirlerine baktılar. Kadın tıpkı kendisinin yaptığı gibi iki kez, avuç dolusu uyku hapını adama içirdi. Sonra tekrar koltuğa oturdu. Yaşlı adamın eli, yine kadının elinin üzerindeydi şimdi. Bir süre sonra kadın önceden hazırladığı küçük bir kağıda bir şeyler yazmaya başladı. ‘Biz kararımızı verdik…’ diye başladığı mektubu, ‘Arthur acılara dayanamıyor ve ben de onsuz bir hayat düşünemiyorum, bu nedenle birlikte ölüyoruz’ diye bitirdi.

Tarih 3 Mart 1983’tü. Hazar İmparatorluğu’nun Musevi dinine geçtiğini iddia ettiği Onüçüncü Kabile adlı kitabıyla büyük tartışmalara yol açan yazar Arthur Koestler, tıpkı kitabındaki Hazar Kağanı gibi kararını vermiş ve eşi Cynthia ile birlikte intihar etmişti.

Edebiyat dünyasının tanınmış ve bir o kadar da tartışmalı kişisi Arthur Koestler, 5 Eylül 1905’te Budapeşte’de doğdu. Almanca konuşan bir Yahudi ailenin çocuğuydu. Arthur on dört yaşındayken Viyana’ya taşındılar. Viyana Üniversitesi’ne girdi ve psikoloji okudu. Üniversitede okurken, Siyonist eylemlere katıldı. Mezun olduktan sonra o zamanlar İngiltere’nin manda yönetimi altında bulunan Filistin’e gitti ve burada Kibutz adı verilen kolektif tarım işletmelerinde çalıştı.

Filistin’de üç yıl kaldıktan sonra Paris’e geçti. Almanca olarak yayımlanan çeşitli gazetelerde muhabirlik, editörlük ve yöneticilik yaptı. Berlin’e gitti. 1931’de Alman Komünist Partisi’nin faal bir üyesi oldu. O sıralarda Sovyetler Birliği’nde parti yöneticileri arasında baş gösteren tasfiye hareketlerinden etkilendi ve partiden ayrıldı. Türkmenistan’da görüldü. Daha sonra Türkiye’ye geçti ve Ağrı Dağı’na tırmandı.

İç savaş başladığında İspanya’ya gitti. Nedir, savaşa gönüllü olarak katılan öteki solcu aydınların aksine, Koestler Cumhuriyetçilerin değil, Franco güçlerinin yanında kaldı. Bir süre sonra ‘Sovyet casusu’ olmakla suçlandı ve yargılanıp, idama mahkum edildi. İngiltere Hükümeti’nin araya girmesiyle kurtuldu.

İkinci Dünya Savaşı’nda, önce Fransız sonra da İngiliz ordusunda görev yaptı. Savaştan sonra Fransa’da kaldı. Jean Paul Sartre ve Simone de Beauvoir ile arkadaş oldu. Bir süre sonra komünizmi tümüyle reddetti ve antikomünist olduğunu açıkladı.

Arthur Koestler’in bu şiddetli ‘U dönüşünün’ nedeni uzun bir süre anlaşılamadı. Sonradan yapılan araştırmalar ise gerçeği ortaya çıkardı. Savaştan sonra Sovyet rejiminin, yoksul ve ezilen insanlar için güçlü bir ‘umut’ olarak ortaya çıkması ve genel anlamda sol hareketlerin hızla yaygınlaşmaya başlaması, Amerika Birleşik Devletleri’ni ürkütmüş ve bunu engellemeye yönelik eylemler yapmasına yol açmıştı. Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA destekli olarak kurulan ve otuz beş ülkede bürosu bulunan ‘Kültürel Özgürlük Kongresi’ de bu eylemlerden biriydi. Hepsi de bir zamanlar komünist olan Bertrand Russell, İgnazio Silone, Jean Paul Sartre gibi aydınların üye oldukları bu paravan kuruluşun en faal üyelerinden biri de Arthur Koestler’di.

CIA ile olan bağlantısının ortaya çıkmaması için finansal desteği Ford Vakfı, Kaplan Vakfı, Carneige ve Rockefeller vakıfları gibi yasal ve saygın kuruluşlar aracılığıyla yapılan bu kuruluş, dünyanın büyük bir bölümünde yayımlanan Encounter adlı bir ‘kültür dergisi’ çıkarıyordu ve Koestler da bu derginin önemli yazarlarından biriydi.


İşin kötüsü, Kültürel Özgürlük Kongresi’nin faaliyetlerine katılan birçok aydın, kendilerine ödenen yolluk, telif ücreti, katılım hakkı gibi paraların asıl kaynağını bilmezken, Arthur Koestler, İgnazio Silone, Bertrand Russell, Nicolas Nabokov gibi yazarlar, bu kaynağın CIA olduğunu başlangıcından itibaren bilmişler ve buna rağmen, faaliyetlerini sürdürmüşlerdi.

Arthur Koestler, belki de bu suçlamalardan kurtulabilmek için ünlü Onüçüncü Kabile kitabını yayımladı. Kitapta, İsrailoğulları’nı oluşturan on iki kabilenin dışında bir başka kabile daha olduğunu öne süren Koestler, bunların Asyalı Türk soylu Hazarlar olduğunu iddia etti.

Koestler’a göre, Hıristiyan Bizans ve Müslüman Arap uygarlıkları arasında sıkışan Hazar İmparatorluğu Kağanı, her üç dinin temsilcisini de dinledikten sonra ‘kararını vermiş’ ve Museviliği seçmişti. Koestler, Hazar Türklerinin Eşkanazi Yahudilerini oluşturduğunu ve Hitler döneminde soykırıma uğrayan Yahudilerin, bu Hazarların torunları olduğunu da yazdı.


Bilinen tarihe büyük ölçüde ters düşen bu iddiaların yankıları sürerken, Koestler ilerlemiş bir kan kanserine yakalandığını öğrendi. İyileşme umudu kalmayan hastaların kendilerini öldürmelerine, tıp dilindeki adıyla ötenazi yapmalarına izin verilmesini isteyen bir dernek kurdu. Edebiyat faaliyetlerini büyük ölçüde askıya alarak, çalışmalarını bu yönde sürdürdü.

Hastalığının iyice ilerlediği bir sırada, bu kez de Parkinson hastalığına yakalandı. Acı çekmekten korkuyor ve bir an önce ölmek istiyordu. Elli beş yaşında ve sağlıklı bir kadın olan üçüncü eşi Cynthia da kendisini destekledi.

3 Mart 1983’te karı-koca ‘kararlarını verdiler’ ve…

 

Genel Forum

Türkçe Forum Siteleri

İnternette bilgi paylaşımı ve tartışma ortamı arayanlar için forum siteleri uzun yıllardır popüler bir tercih olmuştur. Her yaştan ve ilgi alanından kullanıcıya hitap eden genel forum siteleri, teknoloji, oyun, kültür ve daha pek çok konuda geniş içerik sunmaktadır. Bu platformlar, katılımcıların hem öğrenme hem de eğlenceli vakit geçirme ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Genel Forum Sitesi

İnternette Türkçe forumlar üzerinden içerik paylaşmak, dil bariyerini ortadan kaldırarak yerel kültüre uygun bir deneyim sunar. Türkçe forum siteleri, kullanıcıların bilgiye kolayca ulaşabileceği, aynı zamanda sosyal ve eğlenceli paylaşımlar yapabileceği platformlar oluşturur. Türkiye'deki internet kullanıcıları için bu forumlar, ilgi çekici konularda derinlemesine sohbetler sunar.

Genel Forum Siteleri

Günlük hayatın stresinden uzaklaşmak isteyenler için eğlenceli forumlar, keyifli bir alternatif sunar. Farklı hobilere ve ilgi alanlarına yönelik içeriklerle dolu olan bu forum paylaşım siteleri, kullanıcılarına samimi bir ortamda vakit geçirme fırsatı sunarken, aynı zamanda yeni insanlarla tanışma imkanı da sağlar. Eğlenceli paylaşımlar ve interaktif etkinliklerle dolu olan bu platformlar, hem öğrenmeyi hem de keyifli vakit geçirmeyi bir arada sunar.

İnternette yeni bir topluluk arayan ya da bilgi alışverişi yapmak isteyenler için genel forum siteleri harika bir başlangıç noktasıdır. Geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eden Türkçe forumlar, herkesin ilgisini çekecek konularla doludur. Siz de bu platformlara katılarak, kendi ilgi alanlarınıza uygun başlıklarda sohbetlere katılabilir ve katkıda bulunabilirsiniz. 

Not : Lütfen Çekim Paylaşım Forumları için sitemizi kullanmayın.

Benzer konular