Psyche asteroit görevini bir hafta erteleyen NASA'nın 1,2 milyar dolarlık maratonu 13 Ekim itibariyle başladı. Gideceği göktaşının adını alan "Psyche" uzay aracının bu yolculukta 3,5 milyar kilometre kat etmesi bekleniyor. Bilinen en pahalı asteroit olan Psyche, silikat kayaçların meydana getirdiği diğer asteroitlerin aksine, demir ve nikel gibi değerli madenlerden oluşuyor.
NASA'nın değerli metallerle dolu olduğu öne sürülen 16 Psyche adlı asteroide gidecek olan uzay aracı 13 Ekim'de Türkiye saati ile 17.20'de fırlatıldı.
Psyche asteroit misyonunun başlangıçta 5 Ekim'de yapılması planlanıyordu. Fırlatmadaki gecikme, NASA ekibinin Psyche uzay aracının nitrojen soğuk gaz iticilerini kontrol etmek için kullanılan parametrelerin doğrulamasını istemesinden kaynaklandı.
Bilim adamları, yaklaşık 173 mil (280 kilometre) genişliğindeki uzay kayası Psyche'nin, daha önce hiç yakından görmedikleri bir nesne türü olan eski bir protogezegenin açığa çıkan çekirdeği olabileceğini düşünüyor.
Her şey planlandığı gibi giderse, uzay aracı 2029'da Mars ve Jüpiter arasındaki ana asteroit kuşağında bulunan 280 kilometre genişliğindeki uzay kayası Psyche'ye ulaşacak.
Bilim insanları Psyche'nin yüzde 82.5 oranında metal içerdiğini tahmin ediyor. Ayrıca uzay cisminde nikel ve altın da var.
Misafirler için gizlenen link, görmek için
Giriş yap veya üye ol.