NASA'nın Curiosity Mars keşif aracı, Mars yüzeyinde çatlayan bir kayanın ardından daha önce hiç görülmemiş elementel sülfürü ortaya çıkardı. Ekim 2023'ten bu yana sülfat açısından zengin bir bölgeyi inceleyen araştırmacılar, Curiosity'nin bu keşfiyle şaşkına döndü. NASA'dan Ashwin Vasavada, "Saf sülfürden yapılmış bir taş tarlası bulmak çölde bir vaha bulmak gibi." dedi.
NASA'nın Curiosity Mars keşif aracının üzerinden geçtiği bir kayanın çatlayarak açılması ve Kızıl Gezegen'de daha önce hiç görülmemiş bir şeyi ortaya çıkarması bilim insanlarını şaşkına çevirdi.
Araştırmacılar Ekim 2023'ten bu yana keşif aracıyla Mars'ın sülfatlar açısından zengin bir bölgesini, yani sülfür içeren ve suyun buharlaşmasıyla oluşan bir tür tuzu araştırıyor.
NASA'nın Mars keşif aracı, üzerinden geçtiği sırada kırılan bir kayalıkta elementel (saf) sarı sülfür kristalleri keşfetti.
Curiosity'nin proje bilimcisi, NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'ndan Ashwin Vasavada, "Saf sülfürden yapılmış bir taş tarlası bulmak çölde bir vaha bulmak gibi. Orada olmamalıydı, bu yüzden şimdi bunu açıklamamız gerekiyor. Garip ve beklenmedik şeyler keşfetmek gezegen keşiflerini bu kadar heyecan verici kılan şeydir." diye konuştu.
Curiosity'nin görevi, Mars'ta mikrobik yaşam oluşmuşsa, gezegenin eski arazisinin mikrobik yaşam için gerekli besinleri nerede ve ne zaman sağlamış olabileceğini araştırmaktır.
Misafirler için gizlenen link, görmek için
Giriş yap veya üye ol.