İsviçreli bilim insanları Elon Musk'ın şirketi Neuralink'e rakip olacak bir teknoloji geliştirdi. Neuralink'ten daha küçük ve daha az enerji harcayan yeni beyin çipi yüzde 91 başarı gösterdi.
Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk beyin çipi implantı sektörüne öncülük etmiş yılın başlarında ilk kez bir insanın beynine çip yerleştirilmişti.
Neuralink şirketine, ilk insan denemesi sırasında ortaya çıkan sorunları çözdükten sonra ikinci bir hastaya beyin çipini yerleştirmiş ve cihaz takılan ikinci hasta, cihazı kullanarak birinci şahıs nişancı oyunları oynayabildi ve üç boyutlu nesneler tasarlayabilmişti.
Geçtiğimiz hafta, öümüzdeki 10 yıl içinde milyonlarca kişiye Neuralink beyin çipi yerleştirmek istediğini söyleyen Musk bu hedefinde yalnız olmayabilir.
İsviçre'deki Ecole Polytechnique Federale de Lausanne'dan (EPFL) araştırmacılar, Neuralink'ten daha küçük ve enerji verimli bir beyin çipi geliştirdi. Minyatür beyin-makine arayüzü (MiBMI) adı verilen cihaz, toplamda 8 milimetre karelik iki ince çipten oluşuyor. Neuralink çipleriyse yaklaşık 23'e 8 milimetre kare.
Beyin sinyallerini okuyarak ve bunları dijital metne dönüştürerek çalışıyor. MiBMI, harf başına enerji tasarrufu sağlayan ayırt edici sinirsel kodları kullanarak yüksek doğruluk oranına sahip. Şu anda 31 karakteri işleyebilen cihazın hedefi 100 karaktere ulaşmak. MiBMI, henüz canlılarda test edilmedi ancak önceki verilerle yüzde 91 doğruluk oranına ulaştı. Araştırmacılar, cihazın konuşma ve hareket kontrolü gibi diğer alanlarda da kullanılmasını planlıyor.
Misafirler için gizlenen link, görmek için
Giriş yap veya üye ol.