Metehan90
Forum Üyesi
Sağlık üzerindeki olumlu etkileri ve ilaç benzeri özellikleri sayesinde Hindistan’da yüzyıllardır ilaç olarak kullanılan moringa oleifera, son zamanlarda ülkemizde de adını duyurmaya başlayan adaptojenik içeriklerden bir tanesi. Süper besinler grubunda da yer alan bu mucizevi içeriği daha yakından tanımaya ne dersiniz?
Moringa nedir?
Rahatlıkla pek çok iklimde yetişebilen, dayanıklı yapısı ve hızlı gelişim süreci ile tanınan mucizevi ağaç moringanın tarihi ortalama 4 bin yıl öncesine dayanıyor.
Günümüze kadar aşağı yukarı 300’e yakın hastalığın tedavisinde kullanmış olan moringanın kökleri, yaprakları, dalları ve çiçekleri ilaç olarak kullanılabiliyor.
Moringa faydaları nelerdir?
Günümüzde, adaptojenik olduğunun fark edilmesinden ve süper besinler grubuna alınmasından sonra dünya çapında bir üne kavuşmaya başlamış olan moringa, mantara, virüslere ve inflamasyona karşı olan etkisi ile biliniyor. Oldukça güçlü bir enerji ve besin kaynağı olan bu mucizevi içerik, yaşlılık belirtileri ile de savaşıyor. Dünyada gıda takviyesi olarak popülerleşen moringa yüksek aminoasit, kalsiyum, potasyum, protein ve A, E ve C vitamini değerleri ile de günlük kullanım için öneriliyor fakat erişkin bireyler için bu sınır 70 gram ile sınırlı tutuluyor. Etkilerini başlıca cilt sağlığı ve bağışıklık sistemi üzerinde gösteriyor.
Moringanın cilt sağlığına etkileri
Yüksek oranda A ve E vitamini içeren moringa, antioksidan özelliği sayesinde cilt sağlığını olumlu yönde geliştiriyor. A vitamini cildin ışıltısını ve sağlıklı görüntüsünü desteklerken, E vitamini serbest radikallerle savaşarak cildin hasar almasını engelliyor.
Moringanın bağışıklık sistemine etkileri
Anti viral ve anti bakteriyel özelliklerinin yanı sıra moringa, içeriğindeki yüksek C vitamini, lif ve demir oranı ile de bağışıklığı güçlendiriyor ve hastalıklara karşı daha dayanıklı hale getiriyor.
Moringanın sağlık üzerindeki bilinen diğer faydaları nelerdir?
İnsan vücudunun üretemediği 8 aminoasidi, 90 dan fazla besini, 46 çeşit antioksidanı ve 36 anti enflamatuar içeriği barındıran moringa karaciğer fonksiyonlarının iyileştirilmesi konusunda da aktif etki gösteriyor. Zerdeçal benzeri bir etki de yaratarak bağırsaklardaki enflamasyonun önüne geçiyor.
Moringa; portakaldan daha fazla C vitamini, yumurtadan daha fazla magnezyum, fıstıktan daha fazla B3 vitamini, havuçtan daha fazla A vitamini ve muzdan daha fazla potasyum değerine sahip.
İnsülin seviyelerinin ve kan şekerinin dengelenmesinde de aktif rol oynayan moringa şeker hastalığının engellenmesi ve şeker hastalığı semptomlarının baskılanmasına da yardımcı oluyor.
Moringa tozunun anne sütü üretimini arttırdığı yönünde yapılan çalışmalar henüz bu durumu bilimsel anlamda kanıtlamış olmasa da bebeğin anne sütünden aldığı ve gelişimi için gerekli olan besin değerini arttırdığı kanıtlanmıştır. Ayrıca sütten daha çok kalsiyum, yoğurttan daha çok protein ve ıspanaktan daha çok demir içeriğine sahip olan moringa, vegan ve vejetaryen bireylere de önerilmektedir.
Moringanın profesyonel sporcuların bedensel performanslarını yükseltmelerinde de yardımcı olduğu düşünülmektedir. Moringanın içeriğindeki maddeler, kan dolaşımını ve kandaki oksijen oranını optimal seviyelerde tutarak bedensel aktivite esnasında yorgunluk hissinin azaltılmasına katkıda bulunuyor. Ayrıca kasiyum ve aminoasit içeriği sayesinde kas gelişimine katkıda bulunuyor ve doku yenilenmesini hızlandırıyor.
Alıntı