• Vaynet.net, Türkçe içerikli genel forum sitesi ve eğlenceli paylaşım sitesi olarak kullanıcılara keyifli ve etkileşim dolu bir forum deneyimi sunuyor. Forum sitemizde merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilir ve bildiğiniz konularda da diğer forum üyelerimize yardımcı olabilirsiniz.

    Foruma katılmak için BURAYA TIKLAYIN

Mesele alfabeyi değiştirince çözülüyor mu?

Nurhak

Forum Üyesi
Katılım
11 Eyl 2023
Mesajlar
1,976
Puanları
16
Yani latin alfabesi ile yazılınca İbn-i Haldun ırkçı mı oluyor? Ya da tasarruf genelgesi ile “İsraf etmeyin” ayetine uymaya mı karar vermiş oluyoruz? Bunların içerikleri alfabe yüzünden mi anlaşılmıyor?

“Arapların tagallüp yolu ile ele geçirdikleri memleketler hızla harap olmaya yüz tutar”

“Bunun sebebi şudur: Araplar vahşi bir millettir. Vahşilikle ilgili adetleri, bunun sebep ve vasıtaları iliklerine işlemiştir. Bu sebeple vahşilik onların huyu ve cibilliyeti haline gelmiştir.

Araplar sadece ocaklarına ateş taşı yapmak için taşa ihtiyaç duyarlar. Bu taşı bina ve konaklardan naklederler. O sebeple de bina ve konakları tahrip ederler. Sadece çadırlarına direk yapmak için ağaçlara ihtiyaçları vardır. Bu ağaçları bulmak için de binaların tavanlarını bile tahrip ederler.

Şu da var: Arapların tabiatı demek, halkın elinde ne var yok hepsini, yağma ve talan etmek demektir. Bu konuda da herhangi bir sınırları yoktur.

Şu da var: Araplar iş ve emek sahibi olan sanatkarların ve zAnaat erbabının işlerini talan ederler, iş ve emekleri için ne değer verirler ne de bunun bir ücreti ve fiyatı olduğunu düşünürler.

Şu da var: Araplar ahkamla, kanunla ve halkı zarar ve ziyandan menetmekle, insanları diğerine karşı savunmakla ilgilenmez, önem vermezler. Bütün düşünceleri yağma veya ağır vergilerle halkın mallarını ellerinden almaktan ibarettir”


Bu metinlerin orijinali Arapça olarak yazılmış, yazan da bir Arap. Bunları buraya ben yazsam, ırkçı yaftası yememem olası mı sizce? Merak eden Mukaddime adlı eserin 26. Faslına bakabilir. Devamında da benzer şeyler var. Hatta bir başka yerinde de Arapların bütün bu ümrana uymayan davranış ve huylarına rağmen hakikati kabul etme konusunda övüldükleri bölümler de var.

Dediğim gibi metnin orijinali Arapça. Yazanın da milliyeti konusundaki en kuvvetli bilgi Arap olduğuna dair. En azından Diyanet Vakfı kaynaklarına öyle deniyor. Birçoklarına göre de Sosyoloji biliminin kurucusu İbn-İ Haldun.

Şimdi bu yukarıdaki metni Latin alfabesi ile yazılmış şekilde mahreç belirtmeden yazan bir kişi alenen ırkçı oluyor mesela. Ama tabelalardaki gibi Arap Alfabesi ile yazsak metin mübarek bir vasıf mı kazanmış oluyor o zaman. Diyelim ki Arap alfabesi ile yazdık ve sonra o alfabe ile okumayı bilenlerden bir gecede cahilleşmeyen insanlar, bu metni okuyunca yine bunun ırkçı bir metin olduğunu düşünmeyecekler mi mesela. Ne zamana kadar? Yazanın da Arap olduğunu ve o kişinin büyük alim İbn-i Haldun olduğunu öğreninceye kadar değil mi?

Açıkçası mukaddimenin yazıldığı tarihler, milattan sonra 1300’lerin sonlarına tekabül ediyor ve elbette artık durum medeniyet açısından çok daha farklı. Şimdi Arap coğrafyasını dolaşan hemen herkes bilir ki körfez ülkeleri dediğimiz Osmanlı kasabaları şu anda son derece mamur ve kurallar bağlı. Kendi halklarına şeriatla hükmeden bu devletlerin petrolle birlikte parçalanarak oluştukları ve başta İngiltere, şimdi de ABD kontrolünde karar verdiklerini hepimiz de biliyoruz. Ama bu bildiklerimizi de, Arap alfabesi ile yazmadığımız zaman ırkçı oluyoruz işte.

Ama Arapça harflerin değil Kur’an’ın kutsallığı konusundaki fikirlere daha yatkın birisi olarak, o alfabenin de faydalarını görmezden gelmeye karşıyım. Mesela, tasarruf ve israf kelimelerinin Arapça harflerle de okunuşuna bakmakta fayda var. Etimolojik olarak ikisi de aynı kökten geliyor. Hatta 1900 yılında Şemsettin Sami tarafından hazırlanmış Kamus-ı Türki adlı eserde “Tasarruf: idareli kullanma israf etmeme” olarak tanımlanıyor.

Allah’ın Kur’an’da da 17 israf Ayeti ile Müslümanları uyardığını biliyoruz. “Allah israf edenleri sevmez” ayetini bilmeyen Müslüman da zaten yok gibidir. İdarecilerimizin de en çok örnek vermeyi sevdikleri Sahabe, bu sebepledir ki İslam Halifesi Hazreti Ömer’dir. Hazreti Ömer tasarruf ile itibar kazanmıştır yani.

Daha dün açıklanan tasarruf genelgesi ile kamuda israfın varlığını kabul eden, ama yine de bu israfın önemli bir kısmına dokunmadan, konuyu daha çok vatandaşın ihtiyaçları üzerinden değerlendiren bütün idarecilerimize bir kez daha hatırlatmakta fayda var.

Hangi alfabe ile yazarsanız halk asıl bundan incinir:

“Her mescide güzel elbiselerinizi giyerek gidin. Yiyin, için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.” Ya da يَا بَن۪ٓي اٰدَمَ خُذُوا ز۪ينَتَكُمْ عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ وَكُلُوا وَاشْرَبُوا وَلَا تُسْرِفُواۚ اِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِف۪ينَ۟

 

Genel Forum

Türkçe Forum Siteleri

İnternette bilgi paylaşımı ve tartışma ortamı arayanlar için forum siteleri uzun yıllardır popüler bir tercih olmuştur. Her yaştan ve ilgi alanından kullanıcıya hitap eden genel forum siteleri, teknoloji, oyun, kültür ve daha pek çok konuda geniş içerik sunmaktadır. Bu platformlar, katılımcıların hem öğrenme hem de eğlenceli vakit geçirme ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Genel Forum Sitesi

İnternette Türkçe forumlar üzerinden içerik paylaşmak, dil bariyerini ortadan kaldırarak yerel kültüre uygun bir deneyim sunar. Türkçe forum siteleri, kullanıcıların bilgiye kolayca ulaşabileceği, aynı zamanda sosyal ve eğlenceli paylaşımlar yapabileceği platformlar oluşturur. Türkiye'deki internet kullanıcıları için bu forumlar, ilgi çekici konularda derinlemesine sohbetler sunar.

Genel Forum Siteleri

Günlük hayatın stresinden uzaklaşmak isteyenler için eğlenceli forumlar, keyifli bir alternatif sunar. Farklı hobilere ve ilgi alanlarına yönelik içeriklerle dolu olan bu forum paylaşım siteleri, kullanıcılarına samimi bir ortamda vakit geçirme fırsatı sunarken, aynı zamanda yeni insanlarla tanışma imkanı da sağlar. Eğlenceli paylaşımlar ve interaktif etkinliklerle dolu olan bu platformlar, hem öğrenmeyi hem de keyifli vakit geçirmeyi bir arada sunar.

İnternette yeni bir topluluk arayan ya da bilgi alışverişi yapmak isteyenler için genel forum siteleri harika bir başlangıç noktasıdır. Geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eden Türkçe forumlar, herkesin ilgisini çekecek konularla doludur. Siz de bu platformlara katılarak, kendi ilgi alanlarınıza uygun başlıklarda sohbetlere katılabilir ve katkıda bulunabilirsiniz. 

Not : Lütfen Çekim Paylaşım Forumları için sitemizi kullanmayın.