DK: Sizin perspektifinden NATO'ya girme sürecinde neredesiniz? Bu görüşmeyi de değerlendirdiğinizde yolun kaçta kaçını katettiniz?
TB:*Mutabakattaki sorumluluklarımızı adım adım yerine getiriyoruz. anayasadaki değişiklikler 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek. Terör örgütlerini desteklemek yasadışı olacak. terörizmin desteklenmesi ve teşviki de artık suç teşkil edecek. Süreçte sona yakın olduğumuzu düşünüyoruz. Türkiye ile yakın temas halindeyiz. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun doğru yönde ilerlediğimize dair ifadelerini memnuniyetle karşılıyorum. DK: Üçlü mutabakat muhtırası metni üzerinden gidelim. Ulusal silah ambargosunun kaldırılması var. İsveç bu adımı attı, ambargoyu kaldırdı. Ama bugün Bakan Çavuşoğlu bazı noktalara dikkat çekti. Hükümetin silah satışları konusunda yapabileceği bir şey var mı?
TB: İsveç'te stratejik savunma ürünlerin lisanslanması için çalışan özel bir kurum var. Mutabakatın imzalanmasından beri iki dosyada olumlu sonuç alındı. Olumlu ilerleme sağladık. NATO üyeliği kararı alındığında bir çok şey değişmiş oluyor. Türkiye'nin NATO müttefiki olmasıyla birçok kısıtlama ve yasak otomatik olarak kalkmış oluyor. Türkiye'den gelen talepler askeri müttefik ışığında değerlendiriliyor. DK: İade talepleri var ve PKK ve Şu ana kadar 3 suçlunun iadesi yapıldı. Bunların sadece biri terör suçundandı. Son talep de FETÖ ile ilgiliydi. Yargı ret kararı verdi.*Bülent Keneş talebiyle ilgili reddin rüzgarı tersine çevirdiğini düşünüyor musunuz? TB: Bağımsız bir yargımız var. Böyle bir davada iade konusunda yüksek mahkemenin kararı bağlayıcıdır. hükümeti de bağlar. bu anayasamızda vardır. Türkiye'nin kendi anayasası olduğu gibi bizim de yargı bağımsızlığı kendi anayasamız var. Terörle mücadelede Türkiye ile işbirliği yapmak istyoruz. yargı bağımsızken de terörle mücadelede işbirliği mümkün.
Misafirler için gizlenen link, görmek için
Giriş yap veya üye ol.