Rümeysa
Forum Üyesi
- Katılım
- 22 Eyl 2022
- Mesajlar
- 1,349
- Puanları
- 0
2006'da kuruldu
İstanbul Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen ve İstanbul'u da etkileyen Marmara Depremi sonrası, olası depremlerin yıkıcı etkilerini en aza indirmek için 2006 yılında İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) kurulduğunun hatırlatıldı. Valilik İPKB'nin yürüttüğü İstanbul Sismik Riskin Azaltılması Projesi (İSMEP) kapsamında eğitim kurumlarıyla ilgili yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgiler verdi:
- İstanbul'da 1999 yılı öncesinde inşa edilen 1.418 okulun etütleri yapıldığında 67'sinin depreme dayanıklı, 1.351'inin de riskli olduğu tespit edildi.
- Riskli bulunan 1.351 okuldan 769'u güçlendirildi, 367'si yıkılıp yeniden yapıldı. 87 okul başta MEB olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarca güçlendirildi, yıkılıp yeniden inşa edildi.
- Deprem etüt ve analizleri sonrasında geriye kalan 128 riskli okuldan 109'unun yıkılıp yeniden yapılması, 19'unun güçlendirilmesi kararlaştırıldı.
- Geçen yıl 128 riskli okulun 35'indeki öğrenciler başka okullara nakledilerek okullardaki güçlendirme ve yeniden yapım proje çalışmalarına başlandı.
- Bugün itibarıyla geriye kalan 93 riskli okulun etüt çalışmaları neticesinde, 76 okulun yıkılıp yeniden yapılması; 17'sinin de güçlendirilmesi kararlaştırıldı.
Taşımalı okul kapsamına alınacak
Açıklamasında 20 Şubat 2023 Pazartesi günü itibarıyla, riskli olduğu belirlenen 93 okul ve eğitim kurumundaki öğrencilerin ilçe kaymakamlıkları, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri koordinasyonuyla depreme güvenli okullara nakledilerek, eğitim öğretim görmeye devam etmelerine karar verildiğini duyuran İstanbul Valiliği, bu okullarımız, ihtiyaca göre taşımalı eğitim kapsamına alınacağını kaydetti.
Valilik'ten yapılan açıklamada, "İSMEP ile yenilenen okullarımız sayesinde ilimizdeki öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz depreme karşı güvenli okullarda eğitim ve öğretimlerine devam ediyorlar. Böylelikle 93 riskli okulumuzdaki 51 bin 995 öğrencimiz ve 2 bin 765 öğretmenimiz de depreme karşı güvenli okullarda eğitimlerine devam edecekler. Bu süreçte sevgili öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin ve velilerimizin sabır ve anlayışına teşekkür ediyoruz" ifadelerine yer verildi.
Neden bu kadar beklendi?
Veliler hem sosyal medyadan hem de taşınacağı açıklanan okulların önüne giderek tepki gösterdiler:
- Çok sevgili valilik. Madem bu okullar riskli idi ve İstanbul fay hattı üzerinde ve olası bir deprem bekleniyor! Siz neden bu okulları boşaltmak için Kahramanmaraş depremini beklediniz?
- Sizi harekete geçirmek için deprem mi olmalıydı. 1999 depreminden bu yana 23 yıl geçti bu okulların işi şimdiye kadar çoktan bitmiş olmalıydı.
- Bunlar daha öncesinden yapılması gereken eylemlerdi, geç kalındı ama farkına varıldı bir adım atıldı. Bu adımı bir depremin tetiklemesi tartışılır tabii. Öncesinde de birkaç okul boşaltıldı, yapıldı ama toplu değildi. Umarım çalışmalarınıza hız katarsanız
- Tüm okullar fiziki kontrolden gecene kadar eğitim öğretime ara verilmeli. Çocuklarımın hayatını tehlikeye atmayın.
71 ilde okullar açılıyor
MEB'e bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında 20 Ocak'ta başlayan yarı yıl tatili 6 Şubat'ta bitecekti. Ancak Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve bölgedeki 10 ili etkileyen depremlerin ardından okulların açılma tarihi 15 gün ertelenmişti. 71 ilde okullar yarın açılıyor. Depremin yaşandığı bölge için ise okullarda hasar tespit çalışmalarının yapılacağı için 1 Mart'a kadar eğitime ara verildi. 4 milyona yakın öğrenci deprem bölgesinde yaşıyor. Bu öğrenciler için ders zilinin ne zaman çalacağı henüz belli değil. -OZAN ÖMER KADÜKER
Devami...