Beşiktaşlım
Forum Üyesi
HAMLET…..Yıllar önce oyuncu ve yönetmen olarak çalıştığım tiyatrodan teklif aldım…Gel seninle yeniden çalışalım, bir başarı sayfası daha açalım dediler…Ellerindeki kadroya baktığımda üst düzey diyebileceğim 1 tane star potansiyeli olan oyuncu vardı…O zaman oyunun merkezinde onun olacağı bir oyun seçmeliydim…Hem yetenekli hem de tiyatronun en pahalı oyuncusuna HAMLET oynatmaya karar verdim… Provalarda pek kendini sıkmıyordu, salonda yaptığımız vücut ve ses ısıtma egzersizlerine katılmak istemiyor, katılsa da memnuniyetsiz tavrı diğer oyuncular tarafından da hissediliyordu…Genel yapısını değerlendirdiğimde bizim HAMLET’in koca tiyatroda hiç kimseyle iletişiminin olmadığını gördüm…Evden provaya geliyor…Sürekli hiç çıkarmadığı kulaklığıyla devamlı müzik dinliyor, kimseyle münasebeti olmasın diye kuliste bile kulaklıkla geziyordu HAMLET…Sosyal ilişki kurmayı geçtim kimseyle ne bir günaydın, ne de iyi akşamlar…İyi de tiyatroda futbol gibi canlı ve kolektif bir iş…Kimseyle selamın sabahın yoksa, en küçük bir merhaban, göz temasın yoksa.. Sahnede nasıl göz göze bakarak oynayacaksın HAMLET?…Acaba bilmediğimiz bir derdi mi var? diye HAMLET’e önce reji asistanımı, sonra yönetmen yardımcımı gönderdim.. Tek kelime etmiş.. İyiyim. …Tamam da ben şimdi oynamaya gönlü olmayan, prova yapmayı sevmeyen, çalışırken ağırlığını hissettirmeyen, arkadaşlarından uzak.. Oyunun yönetmen kadrosundan kopuk…Kendi kafasına göre takılan…Canı isterse oynayan, istemezse benim canım oynamak istemiyor diye kestirip atan HAMLET’e ben nasıl güveneyim,…Kendini zar zor çağırdım.. Ona en kıymetli oyuncu olduğunu söyledim. En pahalı ve en yetenekli aktörüm sensin…Varsa özel bir derdin, canını sıkan bilmediğimiz bir meselen.. Yardımcı olalım, bizim için çok kıymetlisin bile dedim…Ama genel tavrında bir düzelme, iyiye doğru bir çaba göremedim…Ne yaptıysak bir türlü yüzünün güldüğünü görmedik…Tiyatromuzun yıllık kombine biletlerini alan vefalı müdavimler bunları bilmediği için.. HAMLET bizim kırmızı çizgimizdir…O giderse yönetmen de gitsin ,tiyatronun sanat yönetmeni de diyerek.. Sosyal medyadan yazıyorlar da yazıyorlar…100 yılı çoktan devirmiş tiyatromuza ne aktörler geldi geçti…Hiç biri tiyatromuzdan daha büyük değillerdi.. Şimdi bizim HAMLET’le bir kavşaktayız…Ya onun her türlü kaprisini sineye çekip, aman oynasın oynatmazsak seyircimizi kızdırırız diye taviz vereceğiz…(Onu yaptığımız zaman diğer aktörlerin gözünde itibarımız ve saygımız kalır mı? Bence kalmaz)…Ya da olmadı HAMLET’in artık kendini toparlamasını ve oyuna asılmasını bekleyeceğiz…Ya da hiç olmuyorsa HAMLET’le vedalaşacağız….HAMLET istedi diye tiyatronun genel sanat yönetmenini, rejisörünü, selam sabahı bile çok gördüğü diğer aktörleri gönderecek halimiz yok…Bundan sonrası artık sana kalmış HAMLET…Nos esportes e no mundo do entretenimento, ninguém é insubstituível… Os cemitérios estão cheios de pessoas que achavam que eram insubstituíveis.Yazının sonunda daha iyi anlayasın diye Portekizce yazdım HAMLET...Ez cümle diyor ki…Shov ve spor dünyasında herkesin bir alternatifi vardır…Mezarlıklar kendilerini vaz geçilmez sananlarla doludur HAMLET….NOT…Bu yazıda Hamlet yazan yerleri Rafa Silva olarak okuyun lütfen….Zafer Algöz / Duhuliye.comHABER1903 farkını yaşamak için İNDİR..