Rümeysa
Forum Üyesi
- Katılım
- 22 Eyl 2022
- Mesajlar
- 1,349
- Puanları
- 0
Hedefleri yeni bir hayat
Ankete katılan öğrencilere onları yurt dışında eğitime iten önemli nedenler nelerdir diye sorulduğunda ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Ana motivasyon kaliteli ve çeşitli eğitim olanakları, yabancı dili geliştirmek olsa da 'Yeni bir kariyer' ve 'Yeni bir hayat' cevabı öğrencilerin yüzde 30'unu oluşturuyor. Ayrıca "Yurt dışında eğitime iten olumsuz faktörler neler?" sorusuna öğrencilerden gelen ilk cevap 'kariyer ve gelecek kaygısı' oluyor. Ekonomik kriz ise ikinci sırada yer alıyor.
Öğrencilerin yüzde 95'i "Yurt dışında eğitim alırken çalışmak ve cep harçlığınızı çıkarmak ister misiniz" sorusuna 'Evet' yanıtını verdi. Pek çok öğrenci hem yabancı dilini geliştirmek hem de yaz tatili süresince çalışarak para kazanmak için Work & Travel ve Work & Study gibi programlara başvurmak istediklerini dile getiriyor. Öğrencilerin ekonomik kaygılarının olduğu, "Burs arayışınız var mı?" sorusunda da ortaya çıkıyor. Döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle yurt dışı eğitim masraflarını karşılamaktan çekinen gençler, çareyi burs başvurusuyapmakta buluyor. Öğrencilerin yüzde 87'si burs arayışındaolduklarını belirtiyor.
Türk öğrenciler için yurt dışında eğitim dendiğinde listenin ilk sırasında ABD ve İngiltere yer alıyor. Fuara katılan öğrencilerin yüzde 17'si ABD'yi, yüzde 15'i İngiltere'yi ilk tercihi olarak söylüyor. Üçüncü sırada yüzde 13 oranla yer alan Kanada yüzde 12 orana sahip Almanya'nın önüne geçiyor. Kanada'nın sunduğu çalışmalı programların tercih edilmede etkisi büyük.
Psikoloji yükselişte
Kanada ve Almanya'yı yüzde 7 ile Hollanda, yüzde 6 ile İtalya, yüzde 5 ile Avustralya, Fransa, İrlanda izliyor. Bu durumda Kanada, İngiltere, Avustralya, İrlanda gibi öğrencilere mezuniyetin ardından çalışma imkânı sunan ülkelerintercihlerde daha üst sıralarda yer aldığıgörülüyor. Ülke tercihlerinde İsveç yüzde 4, Polonya ve Malta yüzde 3, Çek Cumhuriyeti ise yüzde 2 pay alıyor.
Geçmiş yıllarda Türk gençleri için işletme, iktisadi ve idari bilimler gibi alanlarilk sıradagelirken, bugün mühendislik ve teknoloji listenin başına yükseliyor. Lisansöğrencilerinin yüzde 29'unun tercihi mühendislik ve teknoloji, yüzde 16'sınınise işletme ve iktisadi bilimlerden yana. Pandeminin ardından yükselişe geçen psikoloji bölümü ise yüzde 8 ile üçüncü sırada bulunuyor.
Burs ve indirimolanaklarını araştırın
Dünyadan 150 eğitim kurumunu Türkiye'de bir araya getiren 41. IEFT Yurt Dışı Eğitim ve Kariyer Fuarlarındayurt dışı eğitim alacakgençlere, indirimlerve burs olanaklarısunuluyor. İstanbul Avrupa'da yarın başlayacak ve 19 Mart'a kadar sürecek fuar, 21 Mart'ta Ankara'da,23 Mart'ta İzmir'dedüzenlenecek.
Devami...