• Vaynet.net, Türkçe içerikli genel forum sitesi ve eğlenceli paylaşım sitesi olarak kullanıcılara keyifli ve etkileşim dolu bir forum deneyimi sunuyor. Forum sitemizde merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilir ve bildiğiniz konularda da diğer forum üyelerimize yardımcı olabilirsiniz.

    Foruma katılmak için BURAYA TIKLAYIN

Fizik Fizik devrimi kurallar değişiyor

platnet

Forum Üyesi
Katılım
30 May 2024
Mesajlar
170
Puanları
1
Yaş
33
Konum
Ankara
Cinsiyet
Erkek
ÖNCE BİLİNMEYEN, YANLIŞ BİLİNEN VEYA EKSİK KALAN BİRKAÇ FİZİK KURALI
 YÜK KURALLARI  ( KISMEN BANA AİTTİR )
 1) Aynı yükler birbirini iter, zıt yükler çeker: Mıknatıs için söylenilen “aynı kutuplar birbirini iter zıt kutuplar çeker” kuralını aynı yükler birbirini iter zıt yükler çeker olarak değiştiriyorum çünkü sadece manyetik yük değil, aşağıda açıklamasını yapıp örnekler verdiğim sıcaklık ve elektriksel yükler içinde aynı kural geçerlidir.
 a) Manyetik yük: (güney-kuzey) güney-güneyi iter, kuzey-kuzeyi iter, güney-kuzey birbirini çeker. Mıknatıs buna zaten bilinen bir örnektir.
 b) Sıcaklık yükü: (sıcak-soğuk) sıcak-sıcağı iter, soğuk-soğuğu iter, sıcak-soğuk birbirini çeker.  ( BANA AİTTİR VE ÇOK ÖNEMLİDİR BU KIRMIZI YAZIYI SONUNA KADAR OKUYUN ÇÜNKÜ KAİNATIN İŞLEYİŞİNİ VE ATOMUN YAPISINI AÇIKLAYAN BİR KURALDIR BU KURALI İSPATLAYAN İKİ DENEY YAPTIM DENEYLER ÇOK BASİT SİZDE YAPABİLİRSİNİZ BİRİNCİ DENEY: BİR KAPTA SU KAYNATIN KAYNATTIĞINIZ SUYU BUZDOLABINIZIN BUZLUK KISMINA YAKLAŞTIRIN BUZDOLABINIZIN SOĞUK OLAN BUZLUK KISMI KAYNAR SUYUN SICAK OLAN BUHARINI İÇERİ ÇEKECEKTİR BU SOĞUK VE SICAĞIN TIPKI MIKNATISIN ZIT KUTUPLARI GİBİ BİRBİRLERİNİ ÇEKTİĞİNİ İSPATLAR ( BU DENEYİ SU BUHARI İLE YAPMAMIN SEBEBİ YERÇEKİMİDİR EĞER BU DENEYİ AĞIR BİR MADDE İLE ÖRNEĞİN DEMİR BİR BİLYE İLE YAPSAYDIM BİLYE AĞIR OLDUĞU İÇİN BUZDOLABINDAKİ SOĞUĞUN ONU ÇEKMEYE KUVVETİ YETMEYECEK YERÇEKİMİ DAHA AĞIR BASACAK VE DENEY BAŞARISIZ OLACAKTI YERÇEKİMİNİN AĞIR BASMA SEBEBİ VE KÜTLELERİN BİRBİRİNİ ÇEKME KUVVETLERİ KUVVET KURALLARINDAKİ ŞEMADA MEVCUTTUR ) İKİNCİ DENEY: İKİ MUM VEYA ÇAKMAĞI YAKIN ATEŞLERİNİ BİRBİRİNE DEĞECEK ŞEKİLDE YAKLAŞTIRIN ATEŞLERİN BİRBİRİNE TEMAS ETMESİ GEREKEN NOKTADA BİRBİRLERİNİ İTTİKLERİNİ VE ARADA BİR ÇİZGİ OLUŞTUĞUNU GÖRECEKSİNİZ BU DA TIPKI MIKNATISIN AYNI KUTUPLARI GİBİ SICAĞIN SICAĞI İTTİĞİNİ İSPATLAR (BU DENEYDE ATEŞ KULLANMAMIN SEBEBİDE İLK DENEYDEKİ SEBEPLE AYNIDIR) DENEYLERİN ÇOK BASİT OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİM SOSYAL MEDYADA DENEYLERLE İSPATLANMIŞ BU KEŞİFLERLE ADIMIN DEHALAR ARASINDA ANILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİĞİM BİR ARKADAŞ BU DENEYLER İÇİN GÜNLÜK HAYATTA GÖRDÜĞÜMÜZ ŞEYLER DİYE BİR CEVAP YAZDI BENDE ONA İNSANLARI DEHA YAPAN ŞEYİN HERKESİN BAKIPTA GÖREMEDİKLERİ KEŞFEDEMEDİKLERİ ŞEYLERİ KEŞFETMELERİDİR HERKES GÜNLÜK HAYATTA HAMAMA GİDİYOR TAS KULLANIYOR AMA SUYUN KALDIRMA KUVVETİNİ KEŞFEDEN ARŞİMET OLDU YİNE HERKES GÜNLÜK HAYATTA ELMA VEYA BAŞKA BİRŞEYLERİN DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRÜYOR AMA YERÇEKİMİNİ KEŞFEDEN NEWTON OLDU DENEYLERİN VE OLAYLARIN GÜNLÜK HAYATTA YAŞANMASI DENEYLERİ VE KEŞFEDENLERİ BASİTLEŞTİRMEZ DİYE CEVAP YAZDIM ) SON OLARAK YAKINDA BUZDOLABI VE BUHAR İLE YAPTIĞIM DENEYİN VİDEOSUNU BURAYA EKLEYECEĞİM FAKAT KAMERALAR ISI VE IŞIĞA ÇOK DUYARLI OLDUĞU İÇİN İKİNCİ DENEYİM YANİ MUM VEYA ÇAKMAK İLE YAPTIĞIM DENEY VİDEODA BELLİ OLMUYOR O YÜZDEN ONU BURAYA EKLEYEMEYECEĞİM BİRDE SOĞUĞUN DA SOĞUĞU İTMESİ İLE İLGİLİ DENEY ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUM YAPTIĞIM ZAMAN ONUDA BURAYA EKLEYECEĞİM

 c) Elektriksel yük: (negatif-pozitif) negatif-negatifi iter, pozitif-pozitifi iter, negatif ve pozitif birbirini çeker. (negatif yüklü parçacıkların negatif ve pozitif yüklü maddelerin yanından ve içinden gaçmelerini gözlemleyen bütün deneylerde negatif yüklü parçacıkların negatif maddelerden uzaklaşması ve pozitif maddelere doğru yönelmesi bu kuralın ispatıdır.)
 2) Yük arttıkça itme ve çekme kuvveti artar, yük azaldıkça itme ve çekme kuvveti azalır: Birinci kuralda aynı yükler birbirini iter zıt yükler çeker demiştik ve a,b ve c şıklarında bu yükleri sıralamış ve açıklamıştık, işte bu yükler arttıkça eğer yükün cinsi aynı ise itme kuvveti yükle aynı oranda artar, eğer yükün cinsi zıt ise bu seferde çekme kuvveti yükle aynı oranda artar. Bu yükler azaldıkça ise eğer yükün cinsi aynı ise itme kuvveti yükle aynı oranda azalır, eğer yükün cinsi zıt ise bu seferde çekme kuvveti yükle aynı oranda azalır.
 KÜTLE KURALLARI  ( KISMEN BANA AİTTİR )

1) Bir atomun kütlesi onu oluşturan parçacıkların kütlelerinin toplamına yine bir cismin kütlesi ise onu oluşturan atomların kütlelerinin toplamına eşittir..
2) kütle arttıkça yük artar: Bu kural aslında kütle arttıkça kütleçekim kuvveti artar diye bilinir ancak kütleçekim kuvvetini oluşturan kütle değil kütlenin yüküdür. Bu yüzden kütle ile beraber yük artacağı için yük kuaralları 2. kural geçerli olacak ve eğer kütleyi oluşturan yüklerin cinsi aynı ise kütleçekim değil kütleitme kuvveti artacaktır. Bunu sıcak yüklü kütleleri örnek vererek aşağıdaki şemada açıkladım.
 ( ŞEMA DA BANA AİTTİR SICAKLIK ÇEKME VE İTME KUVVETLERİNİ MATEMATİKSEL OLARAK HESAPLAMAMI İSTEYEN ARKADAŞLAR VAR ANCAK YAZACAĞIM İKİ SEBEPTEN DOLAYI BU NEREDEYSE İMKANSIZ BİRİNCİ SEBEBİ DENGE KURALI ÇÜNKÜ MADDELER SÜREKLİ BİRBİRİ İLE VE BULUNDUKLARI ORTAM İLE ISI ALIŞVERİŞİ YAPACAĞI İÇİN SABİT BİR SICAKLIKTA REFERANS OLACAK BİR DENEY VE HESAPLAMA YAPAMAZSINIZ İKİNCİ SEBEBİ YERÇEKİMİDİR YİNE HESAPLAMALARI YAPABİLMEK İÇİN DENEY YAPMANIZ GEREKİR ANCAK YUKARIDA BUZDOLABI DENEYİNDE SÖYLEDİĞİM GİBİ DENEY YAPTIĞINIZ MADDELERİ BİRBİRLERİNDEN ÇOK YER ÇEKECEK VE DENEYİNİZİN VE HESAPLARINIZIN YANLIŞ SONUÇ VERMESİNE SEBEP OLACAKTIR)



3) İki cismin birbirlerine uygulayacağı kütleçekim veya kütleitme kuvveti birbirlerine olan uzaklık ile ters orantılıdır.
 KUVVET KURALLARI  ( BANA AİTTİR )

1) Bütün kuvvetler yük kurallarındaki yüklerden ve atomun sistemsel özelliklerinden kaynaklanan kuvvetlerden oluşmaktadır. (atomun yaptığı bağlardan ve son yörüngeyi 8 e tamamlama isteği gibi sistemsel özelliklerinden kaynaklanan kuvvetleri atomun yapısı bölümüne yazacağım )
2) Kuvvetler naci bağıntısına göre birbirleri ile bağıntılıdır, her kuvvet diğerine etki eder.
3) Her kuvvetin bir alt sınırı vardır, ancak üst sınırı yoktur. Örneğin bir mıknatıs başka bir mıknatısı en fazla kendine kadar çeker, ancak kuvveti yeterli olsa kainatın sonuna kadar itebilir. Veya hızı örnek verelim alt sınırı durmaktır, ancak yine bir cismin kuvveti yeterli olsa sonsuz bir hıza ulaşabilir (e=mc2 yanlıştır bunu ilerleyen zamanlarda açıklayacağım)
 DENGE KURALI  ( BANA AİTTİR VE BU KURALDA ÇOK ÖNEMLİDİR KAİNATTAKİ NEREDEYSE BÜTÜN SİSTEMLER BU KURALA GÖRE İŞLEMEKTEDİR.)
 Kainattaki yükü farklı her madde yüklerini dengelemek için bir yük alışverişi yapar veya yapmaya çalışır. Şimdi bu konuyla ilgili vereceğim birkaç örnek herkes tarafından fark edilen ve bilinen şeylerdir, ancak bilinenler birkaç şey ile sınırlı olsa da aşağıdaki konuları okuduğunuzda anlayacaksınız ki aslında bütün Kainat denge kuralı ile işlemekte. Şimdi gelelim örneklere soğuk bir odadan sıcak bir odaya girmek için kapıyı açtığınızda kapıyı açar açmaz sıcak havanın size geldiğini hissedersiniz, odaya girdiğinizde ise soğuk havanında sizinle birlikte sıcak odaya girdiğini hissedersiniz, çünkü iki oda sıcaklık yükünü dengelemek için birbiri ile alışveriş yapmaktadır. Aslında sıcak ve soğuk suyu karıştırdığımızda, sıcak bir yemeği buzdolabına koyduğumuzda da aynı alışveriş olmaktadır. Yani sıcak yemeği buzdolabına koyduğumuzda sadece yemek soğumaz, aynı zamanda buzdolabı da ısınır, çünkü bu aslında yemek ile buzdolabının ısı alışverişidir. Yine biri boş diğeri dolu iki bataryayı birbirine bağladığınızda iki batarya elektrik yük’lerini dengeleyene kadar birbiri ile elektron alışverişi yapar. Tabi bunlar yukarıda dediğim gibi bilinen örnekler ama bir atomun parçacık sayısı, yörünge sayısı, yörünge genişliği ve neredeyse herşeyi bu kurala göre işlemektedir. Kısacası şimdiye kadar bu yönüyle açıklanmamış olsa da yukarıda söylediğim gibi bütün Kainat bu kurala göre işlemektedir.
 NACİ BAĞINTISI  ( BANA AİTTİR )
 Aslında yük’ler kuralında yazdığım yük’ler birbiri ile bağıntılı yani bağlantılıdır yani GÜNEY-SICAK-NEGATİF aynı cinsten yük’ler KUZEY-SOĞUK-POZİTİF de onların zıttı olan aynı cinsten yük’lerdir yani güney-sıcak-negatif birbirlerini iterler (sadece güney güneyi değil güney negatifi ve sıcağı sıcak negatifi iter yani her biri diğerini iter) kuzey-soğuk-pozitif i çekerler (güney kuzeyi, soğuğu ve pozitifi çeker sıcakta kuzey, soğuk ve pozitifi yine negatifte soğuk, kuzey ve pozitifi çeker.) Dünya’nın güney kutbunun sıcak olması, kuzey kutbunun soğuk olması, elektronların sıcaktan soğuğa, Katot’dan Anot’a doğru sapma göstermesi ve mıknatısın kutuplarının elektronları hareket ettirmesi ve bunlarla ilgili yapılmış ve ispatlanmış birçok deney naci bağıntısını ispatlıyor. Yine her Atomun yukarıda anlattığım yüklerine bağlı, kendilerine öz özellikleri ve kuvvetleri vardır, bu özellik ve kuvvetlerde hem birbirlerine olan etki ile hem de diğer atomların etkisi ile değişmektedir, bunların arasında da bir bağıntı vardır. Yine bunu da bazı örneklerle kısaca açıklayım, mesela her atomun kendine öz bir kütlesi vardır ama bu kütle yerçekimi kuvvetinin etkisi ile olması gerekenin üzerindedir, yine her atomun kendine öz sıcaklığı vardır bu sıcaklıkta yine hem yerçekiminin etkisi ile hem de yeryüzünün sıcaklığının etkisi ile olması gerekenden çok farklıdır, yani atomların kütlesi, hacmi, sıcaklığı, yoğunluğu ve aklınıza gelebilecek bütün yük, kuvvet ve özellikleri yeryüzünün ve içinde bulunduğu koşulların etkisi ile olması gerekenden çok farklıdır
FİZİK KURALLARI VE NACİ BAĞINTISINA GÖRE KAİNATIN İŞLEYİŞİ ( BANA AİTTİR )

 DÜNYA VE GEZEGENLER NEDEN KENDİ EKSENLERİNDE VE GÜNEŞİN ETRAFINDA DÖNERLER, DÖNMELERİNE SEBEP OLAN KUVVET NEDİR, DÖNÜŞ YÖNLERİ VE HIZLARI NEYE BAĞLIDIR, YÖRÜNGELERİ NEDEN EĞİKTİR MERKEZKAÇ KUVVETİ VARMIDIR? ( BANA AİTTİR )
 Belki şimdi buda mı diyeceksiniz ama yine bunların sebebi de yükler kuralı ve sıcaklık farkı ama bu sefer naci bağıntısının da etkisi var peki nasıl oluyor? gezegenlerin bir yüzü güneşe dönük ve doğal olarak sıcak iken diğer yüzü soğuktur yine yük’ler kuralına göre aşağıda şema da gösterdiğim gibi Güneş Dünya ve gezegenlerin sıcak olan yüzünü itip diğer yüzünü çekerek dömesini sağlıyor peki dönüş yönlerini ve hızlarını ne veya neler belirliyor gezegenlerin ve Dünyanın dönüş yönünü belirleyen manyetik kuvvetleridir buda yukarıda anlattığım naci bağıntısına bağlıdır çünkü manyetik alan güneyden kuzeye kuzeyden güneye doğudan batıya batıdan doğuya doğru yönü olan ve bu yönlere doğru azalıp çoğalan bir kuvvettir peki dönüş hızlarını ne belirliyor gezegenlerin dönüş hızını belirleyen iki etken var birincisi kütleye bağlı manyetik kuvvet yukarıda yazdığım gibi manyetik alanın oluşturduğu ivme hızı ikincisi gezegenleri oluşturan maddelerin ısınma ve soğuma hızlarıdır bunları şöyle açıklayım gazlar çok çabuk ısınıp soğudukları için içerisinde çok fazla gaz bulunan veya tamamen gazlardan oluşan gezegenler hızlı dönerler yine metaller daha yavaş ısınıp daha yavaş soğuduğu için içinde metal oranı daha fazla olan veya tamamen metallerden oluşan gezegenler yavaş dönerler gezegenlerin hızlarını belirleyen en büyük etken kendilerini oluşturan maddelerin ısınma ve soğuma hızlarıdır fakat manyetik alanın hacmin ve kütlenin de buna etkisi vardır. Peki merkezkaç kuvveti varmıdır? evet merkezkaç kuvveti vardır ancak yukarıda anlattığım gibi gezegenlerin dönmesine, hızlarına veya yörüngelerine direk bir sebep değil sadece gezegenlerin güneş etrafında dönerken güneşe olan uzaklıklarını artıran bir etkendir


Daha fazlası için tıklayın [Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. ]
 

Genel Forum

Türkçe Forum Siteleri

İnternette bilgi paylaşımı ve tartışma ortamı arayanlar için forum siteleri uzun yıllardır popüler bir tercih olmuştur. Her yaştan ve ilgi alanından kullanıcıya hitap eden genel forum siteleri, teknoloji, oyun, kültür ve daha pek çok konuda geniş içerik sunmaktadır. Bu platformlar, katılımcıların hem öğrenme hem de eğlenceli vakit geçirme ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Genel Forum Sitesi

İnternette Türkçe forumlar üzerinden içerik paylaşmak, dil bariyerini ortadan kaldırarak yerel kültüre uygun bir deneyim sunar. Türkçe forum siteleri, kullanıcıların bilgiye kolayca ulaşabileceği, aynı zamanda sosyal ve eğlenceli paylaşımlar yapabileceği platformlar oluşturur. Türkiye'deki internet kullanıcıları için bu forumlar, ilgi çekici konularda derinlemesine sohbetler sunar.

Genel Forum Siteleri

Günlük hayatın stresinden uzaklaşmak isteyenler için eğlenceli forumlar, keyifli bir alternatif sunar. Farklı hobilere ve ilgi alanlarına yönelik içeriklerle dolu olan bu forum paylaşım siteleri, kullanıcılarına samimi bir ortamda vakit geçirme fırsatı sunarken, aynı zamanda yeni insanlarla tanışma imkanı da sağlar. Eğlenceli paylaşımlar ve interaktif etkinliklerle dolu olan bu platformlar, hem öğrenmeyi hem de keyifli vakit geçirmeyi bir arada sunar.

İnternette yeni bir topluluk arayan ya da bilgi alışverişi yapmak isteyenler için genel forum siteleri harika bir başlangıç noktasıdır. Geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eden Türkçe forumlar, herkesin ilgisini çekecek konularla doludur. Siz de bu platformlara katılarak, kendi ilgi alanlarınıza uygun başlıklarda sohbetlere katılabilir ve katkıda bulunabilirsiniz. 

Not : Lütfen Çekim Paylaşım Forumları için sitemizi kullanmayın.

Benzer konular