• Vaynet.net, Türkçe içerikli genel forum sitesi ve eğlenceli paylaşım sitesi olarak kullanıcılara keyifli ve etkileşim dolu bir forum deneyimi sunuyor. Forum sitemizde merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilir ve bildiğiniz konularda da diğer forum üyelerimize yardımcı olabilirsiniz.

    Foruma katılmak için BURAYA TIKLAYIN

Entellerin aymazlığı

VeDa

Forum Üyesi
Katılım
14 Eyl 2022
Mesajlar
2,402
Puanları
0
İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin örtünme kurallarına uymadığı için ahlak polisi tarafından gözaltında öldürülmesine tepkiler giderek yaygınlaşırken elime İranlı bir yazar Bahman Nirumand'ın "İran'da Soluyor Çiçekler" isimli kitabından bir pasaj geçti. Bahman Nirumand Marksist görüşleriyle tanınıyor. Ayetullah Humeyni'nin 1979 yılında Şah rejimini devirmesine en büyük desteği verenlerden birisi olarak biliniyor. Molladan ya da diktatörden demokrat çıkacağını uman entellektüel Nirumand aradan geçen 43 yıl sonra nasıl yanıldığını, Humeyni rejimine destek vermekle ne büyük hata yaptığını yazıp günah çıkartıyor.

Bahman Nirumand'ın kitabındaki o bölümü birlikte okuyalım:

"Benim adım Bahman Nirumand. İranlı bir gazeteci-yazarım. Şah'ın devrilmesinde aktif rol oynayanlardanım.

"Ve, aynı zamanda mollaların, demokrasi ve özgürlük getireceğine inanan milyonlarca solcu, demokrat, liberal ve milliyetçi insandan biriyim.

"Evet, Humeyni yeryüzü cenneti vaad etti bize. Demokrasi gelecek, kimse fikirleri ve siyasal görüşleri nedeniyle tutuklanmayacak, işkence yapılmayacak, kadınlara eşit haklar verilecek, giyim serbest olacaktı.

"Her şey 14 Ocak 1979 tarihinde değişti. Şah İran'ı terk etti. Ardından İran tarihinin en büyük yürüyüşü Tahran'da yapıldı. Sansür, yasak yoktu. İstediğimiz gibi bağırıyorduk. Ertesi gün gazetede bir hırsızın genç mollalar tarafından yakalanıp, adına 'İslam Mahkemesi' denilen bir mahalli heyet tarafından 35 kamçı cezasına çarptırıldığı haberini okuduk. Haberi ciddiye almadık. "Üç beş sapsızın işi," dedik.

"Bu arada bira-şarap fabrikalarının yakılması, sinemaların tahrip edilip filmlerin sokaklara atılması gibi olayların üstünde hiç durmadık. 'Ufak tefek şeylerin' toplumun demokrasi ve ulusal bağımsızlık yolundaki çabalarını etkilemesini istemiyorduk.

"Biz bunları söylerken mollalar tarafından kadın ve erkeklerin yan yana yüzemeyecekleri, okullarda aynı sınıflarda olamayacakları, birlikte spor yapamayacakları gibi gerici kararlar ardı ardına alınmaya başlandı. 'Müslüman kadınların yanında fahişelerin yeri yoktur,'denilerek kadınlara örtünme zorunluluğu getirildi. Özellikle üniversitelerde bu yüzden çatışmalar çıktı.

"Bu çatışmalardan rahatsız olduk. Kadın sorununun güncelleşip ön plana geçmesini istemiyorduk. Peçesiz, baş örtüsüz sokağa çıkan kadınlar artık açıkça, gözümüzün önünde dövülüyordu. Bazı kadınların yüzüne kezzap atılıyordu. Biz ise hala büyük laflar ediyorduk. Bu tür olayları devrimin kaçınılmaz sancıları olarak görüp umursamıyorduk. 'İttifak', 'eylem birliği' gibi terimlerin peşinden koşup duruyorduk.

"Humeyni, 'Bütün sorunlarımızın sebebi cemiyetimizdeki ahlaksızlıklardır. Bunların kökünü kazımalıyız,'diyor, genç mollalar terör estiriyordu. Kitabevleri yağmalanıyor, gazete bayileri ateşe veriliyordu. Şiraz'da 'İslam Mahkemesi' eşcinsel ve fahişe oldukları gerekçesiyle dört kişiyi idam ediyordu. Benzer olay Tahran'da da gerçekleşiyor, üç fahişe ve üç eşcinsel kurşuna diziliyordu.

"Şimdi düşünüyorum da, insan zamanla her türlü aşağılanmaya alışıyor galiba. Hiçbirini görmüyorduk;basmakalıp analizlerimizin doğru olduğuna öyle inanıyorduk ki. Oysa toplum hızla dincileştiriliyordu. Alınan her kararda ,'Tamam, bu sonuncusu,'diyorduk. Ama arkası hep geliyordu.

"Kızların evlenme yaşı 18'den 13'e düşürüldü. Parfüm, ruj, saç boyası, mücevher gibi kadın malzemelerinin yurda girişi yasaklandı. Kadın çamaşırı satan mağazaların vitrinlerine sutyen, kombinezon vs konmasına bile izin yoktu.

"Kamu dairelerinde çalışan kadınlara tesettüre girme emri çıkarıldı. Biz aydınlar aynı düşüncedeydik. Demokrasi ve özgürlüğe geçiş sancılarıydı bu tür vakalar. Abartmaya gerek yoktu. Üç ay önce Humeyni Paris'te komünistler de dahil olmak üzere her görüşün rahatça örgütleneceği bir demokrasiden, özgürlükten bahsederken, şimdi tüm solcu, milliyetçi ve liberalleri İslam düşmanı ilan etmişti.

"Mollaların en iyi siyasi stratejisiydi. İşlerine gelmediği zaman hemen gündemi değiştiriyorlardı. Referandum meselesini gündeme getirdiler. Halka,'İslam Cumhuriyeti'ni istiyor musunuz, istemiyor musunuz?'diye soracaklardı. Kuşkusuz bu bir oyundu. Yapılan propaganda belliydi. Dediler ki:'İslam'a evet mi, hayır mı diyorsunuz?'Biz bu oyunu biliyorduk ama şöyle düşünüyorduk:'Önemli olan Cumhuriyet'tir, serbest seçimlerdir, demokratik haklardır, özgürlüklerdir.İslam Cumhuriyeti bunları sağlayacaksa neden karşı çıkalım?' Sonuçta 'evet' diyen 20 milyon, 'hayır'diyen 140 bindi.

"Mollalar bu referandum sonucunu çok iyi kullandılar. Güya tüm ülke yaptıklarını onaylıyordu. Artık televizyondan sonra basın da ellerine geçmişti. Sanki tüm muhaliflerin sayısı 140 bin kişiymiş gibi gösterdiler. Halbuki 20 milyon içinde bizim de oyumuz vardı. Ama artık bizim sesimizin çıkmasına izin verilmiyordu.

" Mollalar güçlendikçe saldırganlaştılar. Örneğin tirajı bir milyon olan Ayendegan gazetesini kapattırdılar. Sıra Keyhan gazetesine geldi. Muhalif yazarların işten çıkarılmasını sağladılar. Özgürlük, demokrasi ve bağımsızlık için ayaklanan halkın bu kadar kısa sürede değişeceğini düşünememiştik. Sanmıştık ki mollaların gerici yasalarına, kurallarına halk karşı çıkacak. Halbuki tersi oldu. Mollalar yasak, sansür getirdikçe arkalarından gidenlerin sayısı arttı. Örtünmek moda oldu.

"Tüm bunlara gelip geçici bir fırtına diye bakmak ne büyük bir yanılgıydı. Komünistlerden, solculardan,demokratlardan, milliyetçilerden sonra liberal İslamcılar da zamanla mollaların hedefi oldu. Şah döneminden daha çok insan cezaevlerine kondu;idam edildi. Milyonlarca insan canını kurtarmak için yurt dışına kaçtı. Kaçanlardan biri de bendim. Umarım bizim hatalarımızdan birileri ders çıkarır."

Bu yazıyı yazarken yakın bir dostum İsviçreli yazar Max Frisch'in "Biederman ve Kundakçılar" isimli tiyatro oyununu hatırlattı. Özetle, mal mülk meraklısı, tuzu kuru olarak tanımlayabileceğimiz Biederman fena halde kazık yediği ortağına kinlenir. Bu arada evine tanımadığı bir adam gelip çatı katında kalmak istediğini söyler. Biederman adamı almakta terddüt eder. Oturduğu yörede kundaklama olayları alıp başını gitmiştir. Adam eve yerleşir. Yerleşmekle kalmaz, bir de arkadaşını getirir. Biederman'ın sanki basireti bağlanmıştır. Olanlara itiraz etmesi gerektiğinin bilincinde olduğu halde sesini çıkaramamaktadır. O sırada ortağı ölür. Oralı olmaz. Karısına cenazeye basit bir çelenk göndermesini söyler. Öbür taraftan da eve yerleşenlere iyi davranır. Sonuçta bir gece kundakçı oldukları anlaşılan davetsiz iki misafir eve benzin bidonu getirir. Sonra da Biederman'ın eline kibriti verip kendi eliyle evini yakmasını seyrederler.

Yani diyeceğim, toplumlarda her şeyi kendileri bildiklerini sanan , en özgürlükçü, en demokrat, en solcu geçinen aydınımsı şahsiyetler gerçekte içinde yaşadıkları toplumun değil sadece bireysel çıkarlarını ve ikballerini düşündükleri için Biederman örneğinde olduğu gibi kendi evlerini elleriyle ateşe veriyorlar. Bahman Nirumand'ın günah çıkarma yazısı bunun ibretlik örneği. Herkesin ondan ders almasında yarar var.
 

Genel Forum

Türkçe Forum Siteleri

İnternette bilgi paylaşımı ve tartışma ortamı arayanlar için forum siteleri uzun yıllardır popüler bir tercih olmuştur. Her yaştan ve ilgi alanından kullanıcıya hitap eden genel forum siteleri, teknoloji, oyun, kültür ve daha pek çok konuda geniş içerik sunmaktadır. Bu platformlar, katılımcıların hem öğrenme hem de eğlenceli vakit geçirme ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Genel Forum Sitesi

İnternette Türkçe forumlar üzerinden içerik paylaşmak, dil bariyerini ortadan kaldırarak yerel kültüre uygun bir deneyim sunar. Türkçe forum siteleri, kullanıcıların bilgiye kolayca ulaşabileceği, aynı zamanda sosyal ve eğlenceli paylaşımlar yapabileceği platformlar oluşturur. Türkiye'deki internet kullanıcıları için bu forumlar, ilgi çekici konularda derinlemesine sohbetler sunar.

Genel Forum Siteleri

Günlük hayatın stresinden uzaklaşmak isteyenler için eğlenceli forumlar, keyifli bir alternatif sunar. Farklı hobilere ve ilgi alanlarına yönelik içeriklerle dolu olan bu forum paylaşım siteleri, kullanıcılarına samimi bir ortamda vakit geçirme fırsatı sunarken, aynı zamanda yeni insanlarla tanışma imkanı da sağlar. Eğlenceli paylaşımlar ve interaktif etkinliklerle dolu olan bu platformlar, hem öğrenmeyi hem de keyifli vakit geçirmeyi bir arada sunar.

İnternette yeni bir topluluk arayan ya da bilgi alışverişi yapmak isteyenler için genel forum siteleri harika bir başlangıç noktasıdır. Geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eden Türkçe forumlar, herkesin ilgisini çekecek konularla doludur. Siz de bu platformlara katılarak, kendi ilgi alanlarınıza uygun başlıklarda sohbetlere katılabilir ve katkıda bulunabilirsiniz. 

Not : Lütfen Çekim Paylaşım Forumları için sitemizi kullanmayın.