Wizard
Forum Üyesi
- Katılım
- 13 Eyl 2022
- Mesajlar
- 8,939
- Puanları
- 0
Pandemiyle birlikte küresel ekonomide baş gösteren çip krizi, akıllı telefonlardan bilgisayarlara, beyaz eşyadan otomotive birçok sektörü olumsuz etkilemekle beraber, küresel resesyon sinyallerinin bir sonucu olarak düşen talep krizi nispeten yavaşlattı. Ancak bu kez de otomotiv çiplerinin tedarikinde ciddi sıkıntı yaşanıyor. Yeni nesil teknolojiler ve donanımlarla dönüşen otomotiv endüstrisinin çok sayıda çipe ihtiyaç duyması, bunun yanında söz konusu çiplerin oldukça pahalı olması, bu alanda faaliyet sürdüren küresel şirketlerin de üretim ve yatırım planlarına yön veriyor. Çip tasarımcısı Arm'dan Intel'e, MIPS'den Synopsys'e, Samsung'dan Dell'e pek çok şirket hem fikri mülkiyet (IP) hem de yatırımda kıyasıya bir rekabete öncülük ediyor. ARM, BÜYÜMENİN KATALİZÖRÜ OLARAK OTOMOTİVİ SEÇTİ Ekonomim.com'un haberine göre Softbank bünyesinde, dünyanın önde gelen*otomotiv*çipi üreticilerine tasarımlar lisanslayan Arm'ın toplam gelirleri 2022'de yüzde 35 artarak 2,7 milyar sterline ulaşırken, otomotiv biriminden elde ettiği gelirler son dört yılda beş kat arttı.
Sektördeki gelişimlerini Financial Times'a değerlendiren Arm'ın otomotiv pazarından sorumlu başkan yardımcısı Dennis Laudick, üst düzey bir arabanın şu anda dünyada sahip olunabilecek en karmaşık yazılım parçalarından biri olduğuna işaret ederek, akıllı araçları "temelde tekerlekli bir veri merkezi" olarak tanımlıyor. Laudick, Arm'ın araç içi bilgi-eğlence (entertainment) segmentinde küresel pazarın yaklaşık yüzde 85'ini elinde tuttuğunu ve gelişmiş sürücü destek sistemlerini ifade eden ADAS'ta ise yüzde 55 pazar payına ulaştığı bilgisini veriyor.
Reuters'ın haberine göre Hana Financial Investment Analisti Kim Roko, satış performansındaki gerilemenin ana nedenini talepteki keskin düşüşe dayandırırken, çip satışlarının genellikle teknoloji devinin kârının yaklaşık yarısını oluşturduğu ve şirketin çip biriminin işletme kârının yüzde 78 düştüğü tahmin ediliyor. Geçen çeyrekte Samsung'un telefon satışlarından elde ettiği kârın da yüzde 14 düştüğü belirtiliyor. Counterpoint'in tahminlerine göre söz konusu çeyrekte 63 milyon adet olarak gerçekleşen Samsung'un telefon satışları, 2021'in aynı döneminde 72 milyon adet olarak kayıtlara geçmişti. DRAM ÇİP FİYATLARI YÜZDE 40, NAND ÇİP FİYATLARI YÜZDE 14 DÜŞTÜ TrendForce verilerine göre, akıllı telefonlarda ve PC'lerde yaygın olarak kullanılan bazı DRAM çip fiyatları yıl içinde yüzde 40, veri depolamada kullanılan NAND flash çip fiyatları ise yüzde 14 düştü. Samsung'un çip sektöründeki rakipleri SK Hynix ve Micron Technology, düşük talebin 2023'ün ikinci yarısına kadar sürmesi beklentisiyle 2023 için planladıkları yatırım planlarını önemli ölçüde rafa kaldırdı. Ancak analistlere göre Samsung, bu gerileme döneminde yatırım planlarını büyük ölçüde koruyarak pazar payını genişletmek üzere hazırlık yapıyor ve pazar toparlandığında avantaj yakalamayı hedefliyor. Şirket geçtiğimiz eylül sonunda 2023 yılı için 100,83 milyar*dolar*yatırım öngördüğünü açıklamıştı.
Misafirler için gizlenen link, görmek için
Giriş yap veya üye ol.