Rümeysa
Forum Üyesi
- Katılım
- 22 Eyl 2022
- Mesajlar
- 1,349
- Puanları
- 0
'Cazip hale getirdik'
Önemli başarılara imza attıkları alanların başında mesleki ve teknik eğitimin geldiğini vurgulayan Erdoğan, şu bilgileri verdi: "Öncelikle bu okullara yönelik vesayet dönemlerinde uygulamaya konulan haksızlıkları gidererek mesleki eğitimi yeniden cazip hale getirdik. Ardından reel sektörle kurduğumuz güçlü iş birlikleri sayesinde mesleki ve teknik Anadolu liselerimize yeni imkânlar sağladık.Ayrıca ülkemiz geneline yayılan 55 araştırma geliştirme merkeziyle ürün geliştirme çalışmalarında öğrencilerimizi sürece dahil ediyoruz. Geçmiş yıllarda bir elin parmaklarını geçmeyen tescili alınan ürün sayısı 2022'de8 bin 269'a ulaşmış, bu ürünlerin 74'ü ticarileşmiştir."
İş gücü piyasasında ihtiyaç duyulan çırak, kalfa ve ustaları yetiştirebilmek için yeni düzenlemeleri hayata geçirdiklerine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan,mesleki eğitim merkezlerinde sadece 159 bin olan çırak ve kalfa sayısının 1 yıl gibi kısa bir sürede 1 milyon 100 bine ulaştığınıkaydetti ve ekledi: "Özetin özeti diyebileceğim bu çalışmalarla kısa sürede mesleki eğitimde hem yılların ihmalini giderdik hem de çok önemli bir ivme yakaladık."
'İstihdam önceliği istiyoruz'
Zirvedeki konuşmasında son 20 yılda Türkiye'nin eğitimde kitlesel bir dönüşüme sahne olduğunu kaydeden Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer,Türkiye'nin her noktasına yeni okullar inşa ederek beşeri sermayenin eğitimle buluşması için bir seferberlik gerçekleştirildiğini vurguladı. Tüm kademelerde okullaşma oranının yüzde 95'lerin üzerine çıktığını açıklayanÖzer, eğitimde kitleselleşmenin iki kazananı olduğunu söyledi ve ekledi:"Birincisi, sosyoekonomik seviyesi görece dezavantajlı olan kesimler. Onların hepsi eğitime katılabildi. İkincisikız çocuklarının okullaşma oranında kendisini gösterdi. 2000'li yıllarda ortaöğretimdekız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 39'lardayken yüzde 95'e ulaştı."
Mesleki eğitimden başarılı öğrencilerin uzak durmasının dünyada da sorun olduğunubelirten Özer,özel sektörün herhangi bir finansal katkısını almadan sadece deneyimleri paylaşmak üzere birlikte bir yönetim modeli geliştirdiklerini, kurumlardan sadece istihdamda öncelik istediklerini kaydetti.Başarılı öğrencilerin meslek lisesine gelmeye başladığına ve mesleki eğitim merkezlerinin de genç işsizliği azalttığına değinen Özer, bu süreçtekadın istihdamının arttığını belirterek "2021'de 159 bin çırak - kalfa varken kadın oranı 27 bindi. Şu anda 1 milyon 108 binin, 326 bini kadın" dedi.Bu deneyimleri dünyayla paylaşmak için 7 adet uluslararası mesleki teknik Anadolu lisesi kurduklarını açıklayan Özer, "Artık Türkiye, OECD Genel Sekreterininifade ettiği gibi bölgesine ilham veren ülke konumuna geldi" diye konuştu.
Demirören Medya Lisesi'ni örnek gösterdi
CNN Türk yayınında da konuşan Bakan Özer, son 20 yıldakiiyileşmelerin mesleki eğitime de yansıdığını kaydetti. Artık akademik olarak başarılıöğrencilerin meslek liselerini seçtiğini söyleyen Özer, "En son Demirören Medya Mesleki Teknik Anadolu Lisesi 0,12 yüzdelik dilimden öğrenci aldı. Artık mesleki eğitim gençlerimiz için umut verici bir eğitime dönüştü. Bu sektör temsilcileri için de geçerli. Sektör temsilcileri artıkmeslek eğitimdeki süreçlere dahil olmaktanmutluluk duyuyor" dedi.
Devami...