Rümeysa
Forum Üyesi
- Katılım
- 22 Eyl 2022
- Mesajlar
- 1,349
- Puanları
- 0
Devlet Kitap Özeti Oku
Kitabın giriş bölümünde devletin tanımı yapılır Daha sonraki bölümde, ideal ve adil bir devletin nasıl olması ve hangi vasıflara sahip olması gerektiği sorgulanır. Kitabın ikinci kısmında iktisadi konular tartışılır. Takas usulünden paraya geçişin, toplumsal bazda nelere yol açtığı, bu değişimin iyi mi yoksa kötü mü olduğu değerlendirilir.
Devlet kitabının üçüncü bölümü, güvenliğe ayrılmıştır. O dönem devlet, sitelere ayrıldığı için güvenliği sağlamak bekçilerin göreviydi. Bekçilerin eğitiminde ve seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği tartışılır.
Kitabın dördüncü bölümünde, devletin kim tarafından yönetilmesi gerektiği konuşulur. Platon'a göre, devlet filozoflar tarafından yönetilmelidir. Buna kısaca "Bilgi Aristokrasi" denir. Beşinci ve son bölümde ise hem toplumsal yapı hem de aile kavramı üzerine konuşulur.
Devlet Konusu
Devlet kitabında, siyaset felsefesinin temel ilkeleri ve ideal devletin özellikleri anlatılır.
Devlet Karakterleri
1- Sokrates
Platon, birçok eserinde olduğu gibi Devlet kitabında da Sokrates'e konuşmacı olarak yer vermiştir. Giriş bölümünde Sokrates, Devlet nedir, İdeal Devlet nasıl olmalıdır sorularına cevap arar.
2- Polemarkhos
Dönemin en ünlü filozoflarından biri olan Polemarkhos, Sokrates'in birçok düşüncesine karşı çıkar. Polemarkhos'un fikirleri, Sokrates'e göre çok daha radikaldir. Ona göre devletler de insanlar gibi dost ve düşman olarak ikiye ayrılır. Dost devletlerle ilişkiler iyi tutulmalıyken, düşman devletlere karşı hiçbir şekilde taviz verilmemelidir.
3- Thrasymakhos
Thrasymakhos'a göre adalet ile güç aynı şeydir. Gücü elinde tutan, aynı zamanda adildir de. Sokrates ise bu görüşe karşı çıkar. Ona göre güç ile adalet aynı şey olsaydı, zorba hükümdarlardan bahsetmek imkansız olurdu. Oysa tam tersi olduğuna göre, genellikle güç ile adalet tezat kavramlardır.
4- Kephalos
Polemarkhos'un babasıdır. Genellikle tartışmalara çok fazla katılmaz ve tarafları sessizce dinler.
5- Glaukon
Glaukon, diğer filozoflardan farklı olarak adalet ile fayda kavramlarını eş değer tutmuştur. Genç filozofa göre adil olan kişilere ya da devlete fayda sağlayan şeydir. Adaletsiz olan şeylerin tümü ise kısa ya da uzun vadede zararlıdır.
Devlet Sayfa Sayısı
Devlet kitabının sayfa sayısı 372'dir.
Devami...