Rümeysa
Forum Üyesi
- Katılım
- 22 Eyl 2022
- Mesajlar
- 1,349
- Puanları
- 0
Önce öğrencilere ulaşıldı
Türk Eğitim Vakfı (TEV): Depremden etkilenen illerde bulunan veya ailesi bu illerde olan 2 bin 573 bursiyerine 3 milyon TL ek barınma burs desteği sağlayan TEV, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve yerel yönetimlerle bir araya gelerek eğitim hayatları etkilenen tüm çocuk ve gençler için burs fonu çalışmalarının hazırlıklarına başlayacak. Afet bölgesinde okuyan veya ailesi bu bölgede olan 2022-2023 eğitim öğretim yılında burs için başvurmuş, ilk elemelerden geçerek mülakata girebilmiş ancak kontenjan sınırlaması nedeniyle kabul almamış 2 bine yakın öğrenciye de vakıf, toplam 2 milyon TL'yi aşkın yardımda bulunacak.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD): Deprem bölgesinde ortaokul, lise ve üniversite olmak üzere 3 bin 500 öğrenciye burs veren ÇYDD, depremin gerçekleştiği gündenitibarenulaştığı 2 bine yakın bursiyerdenher birine 1.000'er TL gönderdi.Burs desteği verdiği öğrencilerin dışında depremden etkilenen yaklaşık 500 ortaokul ve lise; 1500 üniversite öğrencisine "Bir Işık da Siz Yakın" ve "Anadolu'da Bir Kızım Var" programları kapsamında burs verecek dernek, üniversite öğrencilerine 450 TL, ortaokul ve lise öğrencilerine 250 TL burs desteğinde bulunacak.
İki katına çıkarıldı
Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV)epremzede öğrenciler için oluşturduğu Afet Fonu kapsamında ek kontenjan açarak burs sağlayacak KAHEV, depremde zarar gören okullara tadilat ve malzeme desteği de verecek. İlköğretimden üniversiteye kadar öğrencilerin başvurabileceği bursun miktarı, tıp fakülteleri ve diş hekimliği için 900 TL, diğer 4 yıllık lisans bölümleri için 700 TL, lise ve ilköğretim için 500 TL olarak belirlendi.
Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV): Depremden etkilenen bursiyer öğrencilere ilk adım olarak burs miktarını bu aydan başlamak üzere iki katına çıkardı. Bu yıl için ilkokullara aylık 200 TL, liselilere 350 TL, üniversitelilere 550 TL tutarında burs veren vakıf, yeni kararla deprem mağduru öğrencilere ilkokul için aylık 400 TL, lise için 700 TL, üniversite için 1100 TL burs verecek. Bu desteköğrencilerin eğitiminin kesintiye uğramaması için öğrenim gördükleri kentlere ulaşımı,giysi, barınma vb. gibi ihtiyaçlarını karşılamak üzere gelecek dönem de devam edecek.
Mezunlardan kampanya
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Hacettepe Üniversitesi mezunlar dernekleri üniversitelerinde okuyan depremzede öğrencilere burs vermeye hazırlanıyor. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Yurtdışı Topluluğu (BOYUT) da depremden etkilenen Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, Yıldız Teknik, Ankara ve Hacettepe üniversitelerinin öğrencileri için nakdi yardım yapacak. 400 öğrenciyekişi başı 250 euro tutarında burslaulaşmayı hedefleyen BOYUT; toplam100.000 euro toplamayı hedefliyor.
Araştırmacılara çağrı açıldı
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), depremdenetkilenen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile doktora sonrası araştırmacıların TÜBİTAK Merkez ve Enstitülerinde yürütülen araştırma projelerinde yer almalarıamacıyla "BİÇABA-Birlikte Çalışıp Birlikte Başaracağız" programı için çağrı açtı. 24 Şubat'a kadar başvuruların alındığı programda lisansa6 ay; yüksek lisans ve doktora sonrası araştırmacılara12 ay; doktoraya da24 aydestek verilecek.
'Kulaktan dolma testlereitibar etmeyin'
Deprem felaketinin ardından binlerce insan, oturduğu binanın sağlamlığını test etmenin telaşına düştü. Belediyeler ve yapı denetim firmalarına başvurular yapılırken, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, kulaktan dolma test yöntemlerine karşı uyarıda bulundu. Kozanoğlu, "Binasıyla ilgili şüphesi olan, yetkili mercilere başvurmalı. 'Duvarı matkapla bile zor deliyorum, bu binaya bir şey olmaz' ya da 'Bina depremde bile az sallanıyor, daha ne olsun?' diyenleri duyuyorum. Bunlara kesinlikle itibar edilmemeli" dedi. Beton dayanımını ölçmek içindoğru yöntemin karot testi olduğunu kaydeden Kozanoğlu, karot testi doğru yapılırsa binayazarar vermeyeceğini vurguladı.
Öğrenciler, eşyalarını depremzedelere bıraktı
Depremden sonra evleri yıkılan binlerce kişi çevre illere taşınırken, Mersin'de de çok sayıda depremzede özellikle Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında ağırlanıyor. Yurtlardaki öğrencilerbirçok malzemesinidestek olmak amacıyla depremzedelere bıraktı. Geride bırakılanlar arasında kıyafetten hijyen malzemesine birçok malzeme bulunurken bazı öğrenciler, depremzede çocuklar içinde çikolata dağıttı. -İHA
Devami...