• Vaynet.net, Türkçe içerikli genel forum sitesi ve eğlenceli paylaşım sitesi olarak kullanıcılara keyifli ve etkileşim dolu bir forum deneyimi sunuyor. Forum sitemizde merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilir ve bildiğiniz konularda da diğer forum üyelerimize yardımcı olabilirsiniz.

Foruma katılmak için BURAYA TIKLAYIN

Bakan Tekin'den MESEM açıklaması. "23 bin işletmenin sözleşmesi feshedildi"

baba

Forum Üyesi
Bakan Tekin'den MESEM açıklaması.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Mesleki Eğitim Merkezleri'ne (MESEM) yönelik eleştirileri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kürsüsünden yanıtladı. "Her çocuğumuzun emanet olduğu bilinciyle hareket ediyoruz." diyen Bakan Tekin 2024-2025 eğitim öğretim yılında 253 bin işletmenin denetlendiğini, eksiklik tespit edilen 23 bin 252 işletmenin sözleşmelerinin feshedildiğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2026 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Bütçeye ilişkin sunum yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin konuşurken tansiyon zaman zaman yükseldi. Tekin, MESEM öğrencilerinin staj yaptığı işletmelerin rutin aralıklarla denetlendiğini söyledi.

Eleştirilere tepki gösteren Yusuf Tekin, "Eğitim ile emek arasındaki köprüyü güçlendirmeye çalıştığımız her adımı, sanki gençlerimizi ucuz iş gücü haline getiren bir düzen kuruyormuşuz gibi sunan yaklaşım hakikati de, istatistiği de, pedagojiyi de göz ardı ediyor." dedi.

"HER ÇOCUĞUMUZ BİZE EMANET"

"Mesleki eğitimle, çocuk işçiliği arasında kesin çizgilerle ayrıştırma yapan düzenleme mevcuttur." ifadelerini kullanan Bakan Yusuf Tekin özetle şunları söyledi:

- İş sağlığı ve güvenliği Anayasa ile ilgili kanunlarla güvence altına alınmıştır.

- Her çocuğumuzun emanet olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Onu ucuz iş gücü olarak gören her türlü yaklaşım bizim için hem hukuken hem de vicdanen kabul edilemez. Bugün karşımızda mesleki eğitimde yürütülen her çabayı görmezden gelip, okulla, atölyeyle, sözleşmeyle, sigortayla yürütülen bir süreci tek kelimelik etiketlere indirgeyen bir dil kullanıyorsunuz.

- Eğitim ile emek arasındaki köprüyü güçlendirmeye çalıştığımız her adımı, sanki gençlerimizi ucuz iş gücü haline getiren bir düzen kuruyormuşuz gibi sunan bu yaklaşım, hakikati de, istatistiği de, pedagojiyi de göz ardı ediyor. Bizim için asıl mesele bir meslek öğretmenin ötesinde gencin hayat yolculuğunu, güvenli, saygın ve denetimli şekilde kurabilmektedir.

"SAHADAKİ HER ADIMI YAKINDAN İZLİYORUZ"

- Bir öğrencinin, işletmeye yerleştirilmesi tek başına Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği karar değil. Bu, ortak değerlendirmeyle yürüyen çok aşamalı bir süreç.

- Bu süreçte iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri en hassas olduğumuz konular arasında. İşletmeler kanuna uygunluk, program yeterliliği, usta öğretici niteliği, öğrencinin sosyal alanlarının varlığı, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu çerçevesinde inceleniyor. Şartları taşımayan işletmeler program dışında bırakılıyor.

- Program kapsamına alınan işletmeler rutin aralıklarla denetleniyor. Eksiklik tespit edilen işletmelerin sözleşmeleri de feshediliyor. 2024-2025 eğitim öğretim yılında 253 bin işletme denetlenmiş, 23 bin 252 işletmenin uygunsuz olduğu gerekçesiyle sözleşmeleri feshedilmiştir.

- Hiçbir evladımızın hayatını asla riske atmadan sahadaki her adımı yakından izleyen süreci yürütüyoruz.

MESEM PROTESTOLARI

Bakan Tekin, Meclis Genel Kurulu'nda bütçeler üzerindeki konuşmaların ardından soru-cevap bölümünde MESEM protestolarında tutuklanan gençlere ilişkin konuştu. Demokratik toplumlarda protestonun, hukukun tanımladığı sınırlarda yapılabileceğini söyleyen Tekin şöyle konuştu:

"Bahsi geçen çocuklar, protesto hakkını kullandıkları için değil, kamu malına, toplantı özgürlüğüne zarar verdikleri için tutuklanmışlardır. Her gün bir sürü kişi protesto yapıyor, atamaları, başka şeyleri protesto ediyor. Onların hiçbiri tutuklanmadı. Bir toplantı esnasında oturumları basan, ellerindeki boyalarla orada zarar veren kişileri 'protesto hürriyetinden dolayı tutukladınız' derseniz ya bilmiyorsanız, ya da manipüle ediyorsunuz demektir."

MÜLAKAT TARTIŞMASI

CHP milletvekillerinin mülakatlarla ilgili eleştirilerde bulunduğunu anımsatan Tekin, şöyle devam etti: "Sizin mülakat deyince aklınıza gelen şey, (Mehmet) Moğultay ve Seyfi Oktay döneminde yapılan mülakatlar. Mülkiye mezunu olarak ben o mülakatlara girmiştim. İlk 100'e girenlerden 57'si, ilk 10'a girenlerden 6 tanesi elendi. Madem mülakata bu kadar karşısınız, Kadıköy Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi neden mülakat yapıyor? KPSS ile alın o zaman. İtfaiyeciye mülakat meşru, öğretmene değil mi? Kusura bakmayın, geçeceksiniz bunu."

İMAMOĞLU'NUN DİPLOMASI

"Bir sahtekarlığı tespit ettiysek gereğini yaparız." diyen Milli Eğitim Bakanı Tekin "Ekrem İmamoğlu'nun diplomasında sahtekarlık var, tespit edildi ve iptal edildi. 1990 yılında Ekrem İmamoğlu, Gülbahar Hatun Kolejleri'nin kurucusu. Bu yatay geçişle bunun arasında bir bağlantı kurmanız lazım." diye konuştu.

Akran zorbalığıyla ilgili yoğun çalışmalarının yapıldığını da ifade eden Tekin, bundan sonraki süreçte bakanlığın faaliyetlerinde "akran nezaketi" ifadesini kullanacaklarını söyledi.

Genel Forum

Türkçe Forum Siteleri

İnternette bilgi paylaşımı ve tartışma ortamı arayanlar için forum siteleri uzun yıllardır popüler bir tercih olmuştur. Her yaştan ve ilgi alanından kullanıcıya hitap eden genel forum siteleri, teknoloji, oyun, kültür ve daha pek çok konuda geniş içerik sunmaktadır. Bu platformlar, katılımcıların hem öğrenme hem de eğlenceli vakit geçirme ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Genel Forum Sitesi

İnternette Türkçe forumlar üzerinden içerik paylaşmak, dil bariyerini ortadan kaldırarak yerel kültüre uygun bir deneyim sunar. Türkçe forum siteleri, kullanıcıların bilgiye kolayca ulaşabileceği, aynı zamanda sosyal ve eğlenceli paylaşımlar yapabileceği platformlar oluşturur. Türkiye'deki internet kullanıcıları için bu forumlar, ilgi çekici konularda derinlemesine sohbetler sunar.

Genel Forum Siteleri

Günlük hayatın stresinden uzaklaşmak isteyenler için eğlenceli forumlar, keyifli bir alternatif sunar. Farklı hobilere ve ilgi alanlarına yönelik içeriklerle dolu olan bu forum paylaşım siteleri, kullanıcılarına samimi bir ortamda vakit geçirme fırsatı sunarken, aynı zamanda yeni insanlarla tanışma imkanı da sağlar. Eğlenceli paylaşımlar ve interaktif etkinliklerle dolu olan bu platformlar, hem öğrenmeyi hem de keyifli vakit geçirmeyi bir arada sunar.

İnternette yeni bir topluluk arayan ya da bilgi alışverişi yapmak isteyenler için genel forum siteleri harika bir başlangıç noktasıdır. Geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eden Türkçe forumlar, herkesin ilgisini çekecek konularla doludur. Siz de bu platformlara katılarak, kendi ilgi alanlarınıza uygun başlıklarda sohbetlere katılabilir ve katkıda bulunabilirsiniz. 

Not : Lütfen Çekim Paylaşım Forumları için sitemizi kullanmayın.