Bir define avcısının, değerli maden arayışı esnasında bulduğu Amisos Tepesi, asırlar öncesinde yaşamış bir ailenin mezarını ve hazinesini barındırmaktadır. Devlet tarafından el konulan bu tarihi değer, muhteşem bir Samsun manzarasına sahiptir. Tepenin değerli olmasını sağlayan antik mezarlardan birisinin, meşhur Pontus Krallığı’nda görev almış olan bir üst düzey yöneticiye ait olduğu tahmin edilmektedir. Bu mezarın yanında olan kadın mezarlarında yatanların ise bu yöneticinin eşi ve kız çocuğu olduğu söylenmektedir.
Günümüzde yerli ve yabancı turistler tarafından manzarası sebebiyle tercih edilen Amisos Tepesi, onlarca farklı antik kalıntıyı da Samsun’a armağan etmiştir. Buradan çıkarılan buluntular, Samsun şehir merkezinde bulunan Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Bu buluntular sayesinde Samsun’da yaşayan eski halkların yaşantıları, çok daha iyi anlaşılabilmektedir.
Tarihi değerine ek olarak büyüleyici bir doğal güzelliğe sahip olan Amisos Tepesi, yeşillikler ve ağaçlar ile dolu bir tepedir. Ziyaretçilere manzara eşliğinde yeme ve içme imkanı sunan kafe ve restoranlar bulunmaktadır. Ailelerin eğlenceli bir hafta sonu için yoğun talep gösterdiği bu işletmeler, belediye tarafından yönetildiği için uygun fiyatlara sahiptir.
Ulaşım yollarının oldukça rahat olduğu Amisos Tepesi’ne özel araçlar ile şehir merkezindeki Amisos tabelalarını takip ederek 4-5 dakikada ulaşılabilmektedir. Teleferik ve şehir merkezinden kalkan ringler de kullanılabilecek toplu ulaşım araçlarıdır.
Bölgeye en rahat ulaşım teleferik ile gerçekleşmektedir. Şehir merkezindeki Baruthane İstasyonu’ndan kalkan teleferikler ile muhteşem bir manzara eşliğinde, Amisos Tepesi’ne ulaşmanız mümkündür. Teleferik gidiş dönüş ücretlidir. Teleferik konuklarını Amisos Kafe Restoran yanında indirmektedir.