• Vaynet.net, Türkçe içerikli genel forum sitesi ve eğlenceli paylaşım sitesi olarak kullanıcılara keyifli ve etkileşim dolu bir forum deneyimi sunuyor. Forum sitemizde merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilir ve bildiğiniz konularda da diğer forum üyelerimize yardımcı olabilirsiniz.

    Foruma katılmak için BURAYA TIKLAYIN

Akıl gel kafama takıl

Nurhak

Forum Üyesi
Katılım
11 Eyl 2023
Mesajlar
1,982
Puanları
16
Financial Times gazetesini hepiniz biliyorsunuz. Dünyanın finansal ve ekonomik gelişmelerinin nabzını tutup anında bize haber veren global yayın organı. Bir kaç gün önce Financial Times’da bir söyleşi yayımlandı. Kimle mi? AKP iktidarının Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’la. Sıkı durun. Bayraktar diyor ki:” Biz Türkiye olarak Exxon Mobil şirketiyle doğal gaz alımı anlaşması yapma müzakereleri yürütüyoruz.” Exxon Mobil şirketi kim? ABD’nin kaya gazı (shale gas) üretiminde bir numara haline gelen enerji şirketi. Exxon Mobil, kaya gazı sektörünün öncüsü Pioneer Natural Resources’ı geçen yıl 59.5 milyar dolara satın almıştı.

Yıllardır, enerji ihtiyacının büyük bölümünü Rusya’dan sağlayan, hatta ilk nükleer santralı olan Akkuyu’yu işletmesiyle birlikte Ruslar’a teslim eden Ankara nasıl bir U dönüşü yapıyor? Amaç satın aldığı enerjinin tedarik menşeini çeşitlendirmek mi, yoksa Rusya’ya olan doğal gaz ve petrol bağımlılığından kurtulmak mı? Bakalım Alparslan Bayraktar Financial Times gazetesine neler söylemiş?

Financial Times’ın haberi şöyle: “Bayraktar, Türkiye’nin enerjideki bağımsızlığını arttırmak için çeşitli adımlar attığını söyledi. Türkiye’nin doğal gaz ihtiyacının neredeyse tamamını ithal ettiğine dikkat çeken Bayraktar, tek bir tedarikçiye bağımlı kalmadan (yani Rusya) yeni bir tedarik portföyü oluşturmayı hedeflediklerini anlattı. Bayraktar şöyle dedi:’Bu kapsamda Exxon Mobil ‘le uzun vadeli bir anlaşma için görüşüyoruz. Anlaşmayla Türkiye yılda 2.5 milyon ton LNG ( sıvılaştırılmış doğal gaz) satın alacaktır. Bunun bugünkü maliyeti yaklaşık 1.1 milyar dolardır. Exxon Mobil’le görüşmelerin tamamlanması halinde anlaşma 10 yıl süreyle yürürlükte olacaktır.

“‘Tedarik güvenliği için bir yerden gaz almamız gerekiyor. Bu Rusya olabilir, Azerbaycan olabilir, İran olabilir veya LNG seçenekleri olabilir. Rekabetçi bir noktadan değerlendirmemiz gerekiyor. ‘ Bayraktar ayrıca Türkiye’nin ilk nükleer santralı Akkuyu’nun yapımında Rusya’yla işbirliği halinde olduklarını da anımsatarak, Sinop’ta benzer bir nükleer santral projesine Rusya’nın yanı sıra Güney Kore’nin de ciddi ilgi gösterdiğini söyledi.

“Türkiye’nin en büyük doğal gaz tedarikçisi Rusya. Geçen yıl Türkiye’nin tüketiminin yüzde 40’ından fazlası Rusya’dan alınan gazla karşılandı. Bayraktar, Türkiye’nin Rusya’yla ilişkilerini de savunarak, bu ülkeyle yapılan rekabetçi enerji anlaşmaları sayesinde Türkiye’nin Ukrayna savaşının patlak vermesiyle birlikte Avrupa ülkelerini saran enerji krizinden etkilenmediğini ileri sürdü.”

Bayraktar’ın açıklamaları olumlu. Enerjide yüzde 40’ın üstünde Rusya’ya bağımlıysanız tam sakalı ele vermişsiniz demektir. Sonunda galiba yavaş yavaş sağ duyu ön plana çıkıyor ve Rusya gibi, hegemonyacı bir gücün kucağına oturmaya ramak kala kendimize gelmeye çalışıyoruz. Yalnız bir noktayı daha akıldan çıkarmadan… Her başınız sıkıştığında ülkenin çeşitli yerlerinde doğal gaz ve petrol bulduğunuz balonunu üfürmekten de vaz geçin. Bunlara milletin karnı tok. Madem yerli enerji kaynakları buluyorsunuz o zaman benzine ve doğal gaza zam üstüne zam yapmak ne demek?

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, benzine zam üstüne zam yapıldıktan sonra söylediği şu sözleri hala unutmadık: “Tayyip Erdoğan diyor ki bana, o dağlarda sekeceksin. O dağdan o dağa, o dağdan o dağa. Benim evlatlarım yalnız kalmayacak. Gabar Dağı’nda petrol çıkıyor. Şimdi ABD, Avrupa çıldırmaz mı? Daha yeni başladı. Nasıl bir petrol olduğunu da söyleyeyim. Benzeri Suudi Arabistan’da var. Çıktığı an traktörü çalıştırabilecek kabiliyeti var. Gravitesi çok yüksek.”

Tanıdıklarım traktörü Gabar Dağı’ndaki petrol musluğuna dayadılar ama traktör çalışmadı. Ne iş?

 

Genel Forum

Türkçe Forum Siteleri

İnternette bilgi paylaşımı ve tartışma ortamı arayanlar için forum siteleri uzun yıllardır popüler bir tercih olmuştur. Her yaştan ve ilgi alanından kullanıcıya hitap eden genel forum siteleri, teknoloji, oyun, kültür ve daha pek çok konuda geniş içerik sunmaktadır. Bu platformlar, katılımcıların hem öğrenme hem de eğlenceli vakit geçirme ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Genel Forum Sitesi

İnternette Türkçe forumlar üzerinden içerik paylaşmak, dil bariyerini ortadan kaldırarak yerel kültüre uygun bir deneyim sunar. Türkçe forum siteleri, kullanıcıların bilgiye kolayca ulaşabileceği, aynı zamanda sosyal ve eğlenceli paylaşımlar yapabileceği platformlar oluşturur. Türkiye'deki internet kullanıcıları için bu forumlar, ilgi çekici konularda derinlemesine sohbetler sunar.

Genel Forum Siteleri

Günlük hayatın stresinden uzaklaşmak isteyenler için eğlenceli forumlar, keyifli bir alternatif sunar. Farklı hobilere ve ilgi alanlarına yönelik içeriklerle dolu olan bu forum paylaşım siteleri, kullanıcılarına samimi bir ortamda vakit geçirme fırsatı sunarken, aynı zamanda yeni insanlarla tanışma imkanı da sağlar. Eğlenceli paylaşımlar ve interaktif etkinliklerle dolu olan bu platformlar, hem öğrenmeyi hem de keyifli vakit geçirmeyi bir arada sunar.

İnternette yeni bir topluluk arayan ya da bilgi alışverişi yapmak isteyenler için genel forum siteleri harika bir başlangıç noktasıdır. Geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eden Türkçe forumlar, herkesin ilgisini çekecek konularla doludur. Siz de bu platformlara katılarak, kendi ilgi alanlarınıza uygun başlıklarda sohbetlere katılabilir ve katkıda bulunabilirsiniz. 

Not : Lütfen Çekim Paylaşım Forumları için sitemizi kullanmayın.