Beşiktaşlım
Forum Üyesi
2024 Aralık ayından bu yana Beşiktaş'ta başkanlık koltuğunda oturan Serdal Adalı, Milliyet Gazetesi yazarı Bilal Meşe'nin sorularını yanıtladı ve transferden satışa, borçtan hoca seçimine kadar birçok konuya değindi.Bilal Meşe'nin soruları ve Serdal Adalı'nın cevapları şu şekilde:Bizim kulvarın sorumlularıyla, özellikle başkanlarla “söyleşiler” yapmak, bende yılların verdiği bir alışkanlıktır. Artı, yüz - yüze yapmaktan büyük keyif alırım.Randevumu alırım, hatta erken ‘rezervasyonumu’ yaptırırım.Yolu yordamı da budur. “Pat” bu işler olmaz. Demem o ki, Beşiktaş Başkanı Serdal Adalı ile söyleşimizde bu çerçevede gerçekleşti.Çünkü kongrede, “Sayın Adalı, seçimi kazanırsanız, siz de ne zaman müsait olursanız, söyleşi yapmak isterim” dedim.Kendisi de “Tamam, abi” yanıtını vermişti. Aradan neredeyse 11 ay geçti, kısmet bugüneymiş!Gelibolu’dan dostlarda İstanbul’a gittik, Başkan Serdal Ada-lı’nın kapısını çaldık, sağolsun bizi kırmadı, sözünü tuttu.Eee ne de olsa Adanalı Sayın Başkan...Bakın, Adalı’yı yakinen tanırım, öyle ‘egoları’ olan bir fotoğraf asla değil. Tam tersi, halk adamı, sıkı mı, sıkı bir Beşiktaş sevdalısı...‘Pes’ kelimesi onun lügatında yoktur...Niye mi?Düşünün üç kez kaybedip, dördüncüde başkan seçilen, her defasında “Beşiktaş’tan kopmadım” diyerek yola devam eden, kulübün kapısından içeri bir “taraftar” duygusuyla girip, koltuğa oturduğunda da aynı samimiyeti koruyan bir başkan...Onun için Beşiktaş bir görev değil, hayatın önceliklerinden biri.Bu röportajda, Adalı’nın Beşiktaş’a dair hayallerini, geride kalan bir yılın muhasebesini, Süleyman Seba’ya bakışını ve kulübün geleceğine dair umutlarını kendi ağzından dinliyoruz.Teknik direktör konusunda çok tartışma oldu. Doğru karar verdiğinize inanıyor musunuz?Evet. O günün şartlarında doğruyu yaptık. Yerli hocadan yanayım ama Beşiktaş’ı taşıyabilecek yerli sayısı az. Ole’den sonra ilk tercihimiz Sergen Yalçın’dı. Çok kısa sürede anlaştık. Para bile konuşmadık, önceliğimiz takımdı.Para konusunda hiç sıkıntı yaşanmadı mı?Hayır. Rakamı ben söyledim, Sergen Hoca kabul etti. Sorun olmadı.Beşiktaş’tan yetişmiş 50’ye yakın teknik adam var. Neden onlardan biri tercih edilmedi?Çok isterdim ama Beşiktaş gibi bir camiayı taşımak kolay değil. Anadolu takımı değiliz, “birkaç yıl idare edelim” diyemeyiz. Kaos ortamında güçlü bir hoca gerekiyordu.Ara transferde hamle olacak mı?Evet, hocanın istediği kaliteli oyuncular varsa mutlaka alacağız. Eksiklerimiz var.Üç kez kaybettiniz, dördüncüde kazandınız. Neden bu kadar ısrar ettiniz?Beşiktaş benim hayatımda çok özel. 3 Temmuz sürecinde cezaevine bile girdim. Kaybettiğim seçimlerden sonra bile kazanan başkanların yanında oldum. Beşiktaşlılık duruşu budurBeşiktaş sizin için ne ifade ediyor?“Tarif etmesi zor. Üç seçim kaybedip dördüncüde yeniden aday olmak kolay değil. Kaybetseydim yine deneyecektim. Bu, Beşiktaşlılık ruhudur. 15 yıl kulübün içindeyim, yanlışları gördüm, düzeltmek için aday oldum.Başkanlık döneminizde kendinize kaç puan verirsiniz?Bence bir başkan ya da profesyonelin performansını değerlendirmek için kendisine, kafasındaki projeyi uygulaması için gerektiği kadar zaman vermek gerekir. O yüzden bu sorunuzun cevabı, dönemine göre değişir.Bu süreçte yaptığınız en iyi iş neydi?Kulübün içini toparlamak diyebilirim. Başladığımızda kurumsal yapı yoktu, işler birbirine girmişti. Evrak kaybolur mu? Kayboldu maalesef...“Keşke yapmasaydım” dediğiniz bir karar oldu mu?Hayır. Her şeyi hesap ederek hareket ettik.Öncelikli projelerinizden bahseder misiniz?Gayrimenkul projemiz var. Hayata geçerse Beşiktaş’ın bankalara ve maliyeye olan borçlarını sıfırlayacağız. Kendi ayakları üzerinde duran bir Beşiktaş olacak.Katar’a satılma iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz?Bunlar dedikodu. Böyle bir şey görmedim. Ancak geçmişteki kötü yönetimler yüzünden bu söylentiler çıkıyor. Bugün itibarıyla Beşiktaş’ın günlük ödemeleri tıkır tıkır yapılıyor. Kimseye borcumuz yok.Başkanlık zor mu?Asıl zorluk camiayı bir arada tutmak. Bunu başarırsanız, başkanlık zor değil.Beşiktaş şampiyon olur mu?“Beşiktaş’ın tek hedefi şampiyonluktur. Ara transferde takviyeler yapacağız. Yarışı sonuna kadar götüreceğiz. Bunun için gerekli takviyeleri yapacağım, taraftarımız, camiamız rahat olsun.En beğendiğiniz oyuncu?“Rafa Silva. Bana göre Beşiktaş’a son yıllarda gelmiş en kaliteli futbolcudur. Herkes bana soruyor, “Niye Rafa Silva’nın yüzü asık, niye gülmüyor?” diye... Kendisine sordum, “Takım kötü oynarken, nasıl gülerim?” yanıtını verdi. Haksız da değil hani...Başkan Adalı’nın yanından ayrılırken, günlerdir sosyal medyada dillendirilen, “İrfan Can Kahveci, Beşiktaş’a geliyor, Rafa Silva, Fenerbahçe’ye” konusunu sorduk.“Böyle bir şey kesinlikle yok, asılsız... Rafa Silva’nın ancak formasını alırlar. Forması da bizim mağazalarda var, üstelik imzalı, isteyen alabilir.”Beşiktaş’ın toplam borcu ne kadar?“Maliye ve bankalara 120 milyon euro borcumuz var. Gayrimenkul projesiyle bunları temizleyeceğiz. 70 milyon euro bankalara, 50 milyon euro da maliyeye...Altyapıya bakış açınız nedir?Altyapıya ciddi yatırım yapıyoruz. Serdar Topraktepe’yi başa getirdik. Üniversitelerden de destek alacağız. Fulya’dan kurtulmak şart... Yeni tesis planlarımız var. Profesyonel bir ekip oluşturduk, tıbbi destek de olacak.TFF ile ilişkileriniz nasıl?Normal. Sessiz kaldığım yönünde eleştiriler oluyor ama doğru değil. Beşiktaş’ın hakkını her yerde savunuyorum. Şov yapmayı sevmem, ama gerektiğinde sesimi yükseltirim, susmam. Hiç kimse merak etmesin, Beşiktaş’ın hakkını kimseye yedirmem. Yemeyecekler, herkes rahat olsun.Hakemleri nasıl değerlendiriyorsunuz?İyi olduklarını söyleyemem ama gelişiyorlar. Mükemmel değiller, fakat çok çalışıyorlar.Osimhen olayı ve Emirhan meselesi?“Onların savunmasına göre Emirhan kafa atmaya çalışmış. Profesyonellik burada öne çıkmalıydı.Milli Takım hakkındaki görüşleriniz?Çok iyi bir takım. İnşallah Dünya Kupası finallerine gideriz. Bu kadro her rakibi yenebilir. Montella’nın da art niyetli olacağına inanmıyorum.Başarı için herkesin bir uğuru, hatta totemi vardır, acaba Başkan Serdal Adalı’nın var mı?"Tabii ki var. Örneğin, siyah-beyaz kravatımı her maçta takarım. Özellikle Galatasaray maçlarında takmaya özen gösteririm.Peki, Kartal’ın yenildiği maçlarda?Uykularım kaçar, sabaha kadar uyumam... Tabi ki üzülüyorum, ancak benim en büyük üzüntüm çocuklar, ertesi gün işe giden Beşiktaş sevdalıları... Düşünün o minik yavrularımız okullarına gittikleri zaman rakip çocukların onları nasıl davrandığını hayal ediyorum, işte en büyük üzüntüm budur.‘O BİR USTAYDI BİZ HALA ÇIRAĞIZ’Süleyman Seba’nın izinden gitmek için ne yapmak gerekir?Onun 16 yılını iyi anlamak lazım. Gayrimenkul yatırımlarıyla kulübü güçlendirdi. Biz de aynı yoldayız. O bir ustaydı, biz hala çırağız. Onun yolundan gitmeye çalışıyoruz. Süleyman Seba’nın adını söyleyip, siyaset yapmak asla doğru bir yöntem değildir. 16 yılı iyi irdelemek lazım. Bu süreçte Süleyman Seba neler yapmış, neleri başarmış, onları iyi bilmek lazım. Onları yapabilir miyiz? Yapabildiğiniz taktirde Süleyman Seba’yı anlarsınız, tanırsınız.Makamına girişte, kırk yıllık dost gibi sarılan Başkan Serdal Adalı, bizleri uğurlarken aynı samimiyeti görmek önemliydi.Başkan Adalı böyle bir fotoğraf, naif bir insan, kızgınlıklarını hiç görmedim, ama kızarken de güldüğünü düşünebiliyorum.Bilal Meşe / MilliyetHABER1903 farkını yaşamak için İNDİR..