• Vaynet.net, Türkçe içerikli genel forum sitesi ve eğlenceli paylaşım sitesi olarak kullanıcılara keyifli ve etkileşim dolu bir forum deneyimi sunuyor. Forum sitemizde merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilir ve bildiğiniz konularda da diğer forum üyelerimize yardımcı olabilirsiniz.

    Foruma katılmak için BURAYA TIKLAYIN

2023 seçimlerinde ne mi oldu? Güvenlik kaygısı, ekonomik kaygıları yendi

VeDa

Forum Üyesi
Katılım
14 Eyl 2022
Mesajlar
2,402
Puanları
0
'Güvenlik kaygısı, ekonomik kaygıları yendi.'



Seçimi bir cümleyle analiz etmek istersek bunu söyleyebilirim.



Millet İttifakı açısından bakarsak duruma; milliyetçi kesim görmezden gelindi, Kürt seçmenin oyuna bağlı hesaplarla ilerlendi.



İki büyükşehirde seçim kazanmış iki ismin seçmen nezdindeki karşılığına umut bağlandı vesaire gibi birçok argüman da yürütmek mümkün elbette.



Öte yandan milletvekilliği listelerinde hem ittifak partilerine verilen sandalyeler hem de listelerde yer alan CHP'li isimleri partililer kabul etmedi, kabullenemedi.

Bunu siyaseti az da olsa okuyabilen herkes biliyor, konuşuyordu.



Görmesi gerekenler görmezden geliniyordu.



Sonuç olarak Altılı Masa toplantılarında verilen mutlu pozların arkasında aslında o kadar mutlu bir tablo olmadığı gerçeği değişmedi ve Akşener'in isyan gecesi de bunun belgesi olmuş oldu.



Seçimin kazananı Cumhur İttifakı'na baktığımızda ise;



Yıpranmış ve yönettiği dönemin en büyük krizi ile karşı karşıya kalmış olan Erdoğan seçimi fark atarak kazandı. Peki sorun neredeydi?



Sorun adaylık süreci ile başladı.



Bir Ak Partili yönetici bana 'Seçim için 500 milyon dolar bütçem olsa tek bir kuruş harcamadan bunu CHP genel merkezine götürür ve onlara Kılıçdaroğlu'nu aday yapın derdim' demişti.



Kılıçdaroğlu Erdoğan için en kolay adaydı, bunu kabul etmeden seçimleri anlayamayız.



Erdoğan durumun farkındaydı ve ekonomik hasarın sandığa yansıyacağını da çok iyi biliyordu. Ama bu sefer suni bir beka sorunu çıkartmamaya da özen gösterdi.

Zaten 'birleşerek kazanacağız stratejisi' adım adım güvenlik kaygılarını inşa etmeye başladı. HDP ortaklığı, Ak Parti seçmenini adım adım konsolide etmeye başladı.

Fakat son haftaya girerken tüm bunlara rağmen Kılıçdaroğlu'nun ilk turda kazanamazsa bile önde olduğu belliydi. Taa ki Fetö Muharrem İnce'yi hedef alana kadar. Sonrasında seçmenin Kılıçdaroğlu'na karşı büyük bir şüphe yaşadığı ilk tur seçim sonuçlarına da yansıdı.



Peki Erdoğan seçimleri kazanmak için neler yapmıştı?



Sadece Rutin...



Üstelik kendisini zayıflatacak birçok eyleme de imza atmıştı:



En deneyimli 56 vekilini üç dönem kuralı ile aday yapmadı. Bu isimleri toplayıp bir motivasyon konuşması dahi yapmadı. Çoğu, başı kesik tavuk gibi dolaştılar. Erdoğan tarzı buydu işte...



İllere seçilen milletvekili isimleri sahadan çok uzaktı, partililer bile isyan etmişti.



Çoğu siyasi olmayan 18 bakanı milletvekili olmaya davet etti. İkisi hariç tamamı büyükşehirlerden aday oldular. Tenzili rütbeydi ama hoşlarına gitmese de çok iyi çalıştılar.



Peki kampanya?



Alışılagelmiş etkileyici kampanyalar yerine belki de Ak Parti tarihinin en kötüsüydü.



Zaten kampanyanın başında bir iletişimci değil bir anketçi vardı. Evlilik teklif kartlarından aşırtılmış 'Doğru Zaman Doğru Adam' sloganı tam bir fecaatti.



21 yıllık iktidar doğru zaman bu dedi kimsenin sesi bile çıkmadı.



Kabul etmek lazım CHP kampanyası ilk kez çok daha güçlüydü. Son haftalarda Fahrettin Altun'un ipleri eline aldığı ise kulislerde konuşulmuştu.



Sonuç Erdoğan için kesinlikle bir zaferdir fakat Ak Parti açısından bakıldığında büyük bir hezimet yaşandı.



Önümüzdeki günlerde daha da yakından irdeleyeceğiz. Bir önceki seçimde yaklaşık % 42 olan oy oranını % 35'lere indirdi.



Kurulduğu günden bugüne aldığı en düşük oy oranı buydu.



Yenilgi görülen 2019 yerel seçimlerinde bile Cumhur İttifakı % 53, Ak Parti % 44 oy almıştı.

Yerel seçimlerdeki hezimetin nedeni daha çok büyükşehir belediye başkanı adaylarıydı.



Rekor oy Erdoğan'a Maraş'tan geldi fakat aynı şehirde Ak Parti düşüş rekoru da kırdı. Yüzde 11 oranında oyları eridi.



Sinan Oğan'dan Erdoğan'a hiç oy gelmedi. Erdoğan ilk turda aldığı 27 milyon oyu tekrar aldı aslında.



Seçimi kazanmasının nedeni de yüzde beşlik seçmenin eksik katılımı oldu.



Sonuç olarak muhalefetin yapmasını gerekeni iktidar yaptı diyebiliriz.



Beni neden seçmelisiniz demek yerine karşıdakini neden seçmemelisinize getirdi olayı.



Adam akıllı kampanyayı geçtim, yerle yeksen olmuş bir ekonomiyi bile görünmez kılabildiler bu sayede.



Muhalefet belki de en başından böyle bir yol izlemeyi tercih etmeliydi, bahar gelecek umutları vermek yerine.



Erdoğan her ne kadar anlamını bilmese de, üzerinden 'Winner' ceketi çıkarmaya niyeti de yok...
 

Genel Forum

Türkçe Forum Siteleri

İnternette bilgi paylaşımı ve tartışma ortamı arayanlar için forum siteleri uzun yıllardır popüler bir tercih olmuştur. Her yaştan ve ilgi alanından kullanıcıya hitap eden genel forum siteleri, teknoloji, oyun, kültür ve daha pek çok konuda geniş içerik sunmaktadır. Bu platformlar, katılımcıların hem öğrenme hem de eğlenceli vakit geçirme ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Genel Forum Sitesi

İnternette Türkçe forumlar üzerinden içerik paylaşmak, dil bariyerini ortadan kaldırarak yerel kültüre uygun bir deneyim sunar. Türkçe forum siteleri, kullanıcıların bilgiye kolayca ulaşabileceği, aynı zamanda sosyal ve eğlenceli paylaşımlar yapabileceği platformlar oluşturur. Türkiye'deki internet kullanıcıları için bu forumlar, ilgi çekici konularda derinlemesine sohbetler sunar.

Genel Forum Siteleri

Günlük hayatın stresinden uzaklaşmak isteyenler için eğlenceli forumlar, keyifli bir alternatif sunar. Farklı hobilere ve ilgi alanlarına yönelik içeriklerle dolu olan bu forum paylaşım siteleri, kullanıcılarına samimi bir ortamda vakit geçirme fırsatı sunarken, aynı zamanda yeni insanlarla tanışma imkanı da sağlar. Eğlenceli paylaşımlar ve interaktif etkinliklerle dolu olan bu platformlar, hem öğrenmeyi hem de keyifli vakit geçirmeyi bir arada sunar.

İnternette yeni bir topluluk arayan ya da bilgi alışverişi yapmak isteyenler için genel forum siteleri harika bir başlangıç noktasıdır. Geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eden Türkçe forumlar, herkesin ilgisini çekecek konularla doludur. Siz de bu platformlara katılarak, kendi ilgi alanlarınıza uygun başlıklarda sohbetlere katılabilir ve katkıda bulunabilirsiniz. 

Not : Lütfen Çekim Paylaşım Forumları için sitemizi kullanmayın.